Pénz- és tőkepiac

Lendületesen emelkedik a prágai index

A prágai tőzsdeindex, a PX idén 5,2, az elmúlt egy évben pedig 21,9 százalékkal emelkedett. Az Unipetrol árfolyama a duplájára nőtt a PKN Orlen felvásárlási tervei miatt.

Óriási ralin van túl a prágai Az index, a PX hat és fél éves csúcson áll, és ha így folytatja, régebbi rekordok is megdőlhetnek. Ha a PX még 140 pontot magára szed, akkor kilenc és fél éves csúcson lesz. „Ez a 13 százalékos indexérték-növekedés nem tűnik elérhetetlennek. Egyrészt a makrogazdasági folyamatokban idén nem várunk érdemi törést. Másrészt eddig a vállalati gyorsjelentések is rendre visszaigazolják az index emelkedését. Harmadrészt pedig a részvényelemzők várakozásai is inkább pesszimistáknak mondhatók, tehát könnyű lesz felülteljesíteni őket. Árazásukat tekintve ugyanakkor a cseh részvények nem olcsók, inkább a vállalati eredmények további javulásától várjuk az indexérték emelkedését” – mondta Kocsi János, az Amundi Alapkezelő régiós részvényportfólió-menedzsere.

Az Unipetrol árfolyama a duplájára nőtt a PKN Orlen felvásárlási tervei miatt
Forrás: AFP/JAN WOITAS/dpa

A kedvező tőkepiaci környezet mellett jó hatással volt a cseh részvénypiacra a reál-GDP 4-5 százalékos növekedése. Emellett meredeken emelkedik a cseh hozamkörnyezet az növekedése miatt. A cseh jegybank tavaly kétszer emelt alapkamatot, és most februárban is várható egy emelés. Kocsi János felhívta a figyelmet, hogy a PX indextagok jellemzően nem exportálnak, így a korona erősödése nem okozott érdemi romlást a fundamentumokban. Sőt azok a külföldi befektetők, akik úgy vettek cseh részvényeket, hogy nem fedezték a koronát, még egy jó pár „extra” százalékot zsebre tehettek.

A PX mindössze 13 komponensből áll. Az indexben 20 százalékos súlya van az osztrák Erstének, amely a cseh fővárosban 35 százalékkal emelkedett tavaly. „Ebben a kelet-európai hitelezési szektor élénkülése játssza a fő szerepet. A régióban jól pozicionált bankcsoport hitelállománya az idén 5 százalék feletti növekedést érhet el” – mondta Kiss Mónika. Az Equilor vezető elemzője hozzátette, hogy a szintén 20 százalékos indexsúlyú CEZ energetikai cégnél a bolgár eszközök eladása mozgatja leginkább az árfolyamot. „A spekulációk szerint akár 8 milliárd koronához – ez nagyjából 98 milliárd forintnak felel meg – is juthat a CEZ, ami részvényenként 15 koronát jelentene, ez támogathatja a magasabb osztalékkifizetést. A bolgár eszközök a CEZ EBITDA-jának nagyjából 4,5 százalékát hozták tavaly, de az állandó viták és nem hatékony működés miatt a piac örülne, ha pont kerülne az ügy végére” – tette hozzá Kiss Mónika. Indextag még az elmúlt egy évben 60 százalékot ralizó Spirit likőrgyár, amely nemrég közzétett előzetes kereskedési jelentése szerint mind Lengyelországban, mind Csehországban kiválóan teljesít.

Az elmúlt egy évet nézve az Uni­petrol olajcég 104 százalékos ralija volt a legnagyobb, az árfolyamot a PKN Orlen felvásárlási terve haj­totta ilyen magasra. Ugyanezen időtávon 95 százalékkal a második leg­nagyobb árfolyam-emelkedést könyvel­hette el a Fortuna, amely sport­­fogadásokkal foglalkozik. Rossz hír, hogy az idén mindkét céget ki­vezethetik a piacról.

Az első pillantásra meggyőző cseh indexrali a részleteket nézve már kevésbé érdekes. „Néhány sztori és egy osztrák papír vezeti felfelé az indexet. Eközben alkotmányos hiátus van Csehországban. A megválasztott miniszterelnök, Andrej Babis saját maga szavazott mentelmi joga felfüggesztése mellett, mert korrupciós botrányba keveredett. Az elnökválasztás második fordulója most hét végén lesz, de ez a részvénypiacot egyáltalán nem befolyásolja” – fűzte hozzá Kiss Mónika. Szakértők szerint jót tesz a részvénypiacnak, hogy nem Bohuslav Sobotka a kormányfő, aki nem éppen piacbarát intézkedéseket, például banki különadó bevezetését tervezte.

Prága Csehország Unipetrol tőzsde
Kapcsolódó cikkek