Pénz- és tőkepiac

Nincs veszélyben a kínai Bitcoin

Olyannyira jövedelmező a Bitcoin-bányá­szat az alacsony áramár miatt Kínában, hogy a bányászok még abban az esetben is profitálnak belőle, ha a kriptopénz értéke a felére csökken.

Még a szabályozás szerinti legmagasabb áramtarifa mellett is nyereséges marad a kriptopénzbányászat Kínában egészen addig, amíg a Bitcoinnal 6925 dollár felett kereskednek – állítja a Bloomberg New Energy Finance elemzése. A értéke szerdán délben 13 850 dollár körül járt, 29 százalékkal alacsonyabban eddigi rekordértékénél. Mindez azt jelenti, hogy ha a kriptovaluta mai értéke a felére zuhanna, az ázsiai országban akkor sem érné meg felfüggeszteni a bányászatot a blokkláncon keresztül.

Az energiakorlátozás sem befolyásolná különösebben a Bitcoin-bányászatot
Forrás: AFP

A tavalyi 1400 százalékos erősödésével párhuzamosan megnőtt a kriptopénzbányászathoz nélkülözhetetlen, nagy teljesítményű számítógépeket hajtó elektromos áram iránti igény is. E gépeknek mintegy háromnegyede a világ legnagyobb villamosáram-fogyasztójának számító Kínában működik. Peking az egyes tartományokban megugró áramfogyasztás miatt a bányászok energiahasználatának korlátozását tervezi.

A Bloomberg elemzése arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani árfolyam mellett szinte bármilyen áramárrendszerben nyereséges marad a digitális pénz bányászata. A kriptodevizák előállításának energiahasználatát különösen nagy figyelem övezi Kínában, ahol amiatt aggódnak, hogy a bányászok előnyt kovácsolnak az alacsony áramárból. A digitális pénzek tranzakcióit ugyanis nagy energiafogyasztású számítógép-hálózatok végzik. Az iparág össz-energiaigénye januárban meghaladta a 39 terawattórát (TWh), ami a Digiconomist adatai szerint megegyezik 3,4 millió amerikai háztartás fogyasztásával, és megközelíti Magyarország teljes 2016-os villamosenergia-felhasználását is.

A kínai Bitcoin-bányászok összesen 15,4 terawattot fogyasztottak az elmúlt évben. Ez még mindig eltörpül az ország hatalmas energiaipara mellett: a világ legnagyobb bányászközössége az ország éves áramtermelésének alig 0,2 százalékát emésztette fel. Miközben a kriptopénzbányászat a szabályozás szerinti legmagasabb, 13 dollárcent/kilowattóra áron is profitot hoz Kínában, sok vállalat ki tudja használni az energiatermelő szektor többletkapacitását, s így akár 3 centre is lealkudhatja az energiaárat. Ebben a helyzetben pedig már 3869 dolláros árfolyam felett megtérül a Bitcoin-bányászat.

Az elemzés kiemeli azt is, hogy ha Kína korlátozza a bányászok energiahasználatát, azok különösebb nehézségek nélkül át tudnak települni jövedelmezőbb régiókba. A műveletek végrehajtását végző géppark élettartama ugyanis mindössze két év, az új eszközök beszerzése pedig relatíve olcsó. Tehát egy ilyen lépés sem veszélyeztetné számottevően a globális Bitcoin-hálózat fenntarthatóságát.

Kína elektromos áram bitcoin
Kapcsolódó cikkek