Pénz- és tőkepiac

További leépítések jönnek az olasz bankoknál

Az idén tovább folyik a bankfiókok és a munkahelyek felszámolása az olasz bankszektorban: 2019 végéig több mint 3000 bankfiók szűnik meg és 25 ezerrel csökken az állások száma.

A banki alkalmazottak szakszervezete (FABI) szerdán közölte, hogy 2019 végéig több mint 3000 bankfiók szűnik meg és 25 ezerrel csökken az állások száma. 2009 óta már több mint 3970 bankfiókot zártak be és 40 ezer alkalmazottat bocsátottak el az olasz bankok, és a foglalkoztatottak száma 300 ezerre csökkent.

Fotó: Marco Bertorello / AFP

A szakszervezetekkel kötött megállapodás alapján a létszámleépítés elsősorban korai nyugdíjazás útján megy végbe. A FABI szerint ez azzal a pozitívummal jár, hogy 18 ezer fiatal munkatársat a továbbiakban határozatlan időre szóló munkaszerződéssel fognak foglalkoztatni. Mindamellett a FABI felszólította a bankokat, hogy a jövőben ne létszámleépítéssel, hanem a növekedést szolgáló új fejlesztési modellek révén javítsák mérlegüket.

A legnagyobb olasz bankok közül az Intesa Sanpaolo a múlt év végén 9000 állás megszüntetéséről állapodott meg a szakszervezetekkel és 2020-ig 1500 új alkalmazottat kíván felvenni. Az intézkedéssekkel a bank 2021-től évi mintegy 675 millió eurót szeretne megtakarítani.

bankszektor FABI Olaszország Intesa Sanpaolo leépítés
Kapcsolódó cikkek