Pénz- és tőkepiac

Bankpapírokba és technológiai részvényekbe érdemes menekülni

A világgazdaság fő fundamentumaival nincsenek gondok, és nem tapasztalni olyan IPO-aktivitást, illetve nincs akkora felvásárlási láz, mint a 2008-as Lehman-válság előtt, de érdemes felkészülni a magasabb inflációra.

A közeljövőben a világgazdaságban ritkán tapasztalható szinkronizált növekedés helyett nagyobb árfolyammozgások várhatók a szakértők szerint. Az élénk piaci reakciókat az növekedése kapcsán a jegybankok kamatemelései is okozhatják.

Az inflációt a feszes a fellendülő világgazdaság és az árupiac esetleges drágulása indokolja. Ellentétes hatásként érdemes figyelembe venni részben a globalizáció és a robotizáció miatt olcsóbb gyártást, az öregedő társadalmat és az internetes vásárlás térnyerését

– mondta Kocsi János, az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt. részvényportfólió-menedzsere egy háttérbeszélgetésen. „Az elmúlt időszakban nagy szerencséje volt a világnak abban a tekintetben, hogy az Egyesült Államok palaolaj-forradalma az infláció ellen hatott. Az olcsóbb olaj miatt több pénz maradt a háztartásoknál, és ez támogatta a fellendülést” – tette hozzá a szakértő, aki szerint ez egy újabb felívelő Kondratyev-ciklushoz is hozzájárul.

Forrás: Shutterstock

Ezek a nagyobb gazdasági krízisek utáni technológiai fellendülések, korábban ilyen volt a gőzgép, a vasút, az elektromosság, az autózás és az információs technológia.

Kocsi János szerint ma a világgazdaság fő fundamentumaival nincsenek gondok, és nem tapasztalni olyan IPO-aktivitást, illetve nincs akkora felvásárlási láz, mint a 2008-as Lehman-válság előtt, de érdemes felkészülni a magasabb inflációra. Emiatt egyre többen keresik azokat az eszközöket, amelyekbe ilyen környezetben is érdemes befektetni.

„A jövőben a fintech kihívásaira felkészülő bankok és biztosítók, a technológiai szektor cégei, valamint azoknak az országoknak a részvényei teljesíthetnek jól, ahol strukturális reformokat hajtanak végre – mondta Kocsi János. – A tudásintenzívebb technológiában erős Japán és Dél-Korea jó választás lehet, utóbbi árazása részvénypiaci szempontból kifejezetten kedvezőnek tűnik. Kínára az oktatás fejlesztése miatt is érdemes figyelni. India kifejezetten drága piac, de sokat számít az államigazgatás modernizálása. Argentína, Brazília és Franciaország is érdekes, mert sokat tesznek a munkaerőpiaci kötöttségek enyhítéséért” – tette hozzá a szakértő, aki szerint a kelet-közép-európai régióban fájóan hiányoznak a strukturális reformok.

A térség ezért nem a hosszú távú befektetések színtere, de a helyi részvénypiacok a maguk 11,5-es árfolyam/nyereség értékével kifejezetten olcsóknak mondhatók.

bankpapír Amundi infláció Világgazdaság technológiai részvény befektetés
Kapcsolódó cikkek