Pénz- és tőkepiac

Elődje útján halad tovább az új Fed-elnök

Jerome Powell úgy véli, hogy a Fed által követett inflációs mutató, a személyes fogyasztások árindexe (PCE) már az idén a 2 százalékos cél fölött stabilizálódik.

Kétheti csúcsára lökte a dollárindexet tegnap Jerome Powell. A Fed új elnöke az amerikai képviselőház pénzügyi bizottsága előtt magabiztosan beszélt a gazdaság állapotáról, azt hangsúlyozva: a jegybank szerepét betöltő szervezet folytatja az alapkamat fokozatos emelését. Úgy vélte, hogy a Fed által követett inflációs mutató, a személyes fogyasztások árindexe (PCE) már az idén a 2 százalékos cél fölött stabilizálódik. A rekordalacsony azért nem okozott megfelelő bérnyomást szerinte, mert a hatékonyság és a termelékenység stagnált tavaly. Powell azonban biztos benne, hogy idén a béremelkedés is gyorsulni fog. Kiemelte még a gazdaságot ösztönző költségvetési politikát és azt is, hogy az amerikai stabilan nő.

Jerome Powell, a Fed új elnöke
Forrás: AFP

A dollár már a beszédre készülődve is erősödött az euró ellenében, a beszéd után pedig több mint 0,5 százalékot drágult a közös devizával szemben. A vezető részvényindexek esni kezdtek a beszéd alatt. Az államkötvények árfolyama is ereszkedett, a 10 éves papír hozama 2,91 százalékig nőtt. A kötvényárfolyamok esése átterjedt Európába is, a 10 éves német hozam 2 bázispontot ugrott. A piacot vélhetően Powell azon kijelentése mozgatta meg, hogy személyes véleménye szerint sokkal jobbak a gazdasági kilátások, mint decemberben. A várható kamatemelésekre az elnök óvatos választ adott.

A nyílt piaci bizottság minden tagja negyedévente jelöli meg kamatvárakozását, ennek mediánja decemberben az idei három emelés lett. December óta azonban egyre javuló adatokat kapunk, egyre magabiztosabbak vagyunk az inflációs nyomás megjelenésében is. Úgy hiszem, mindannyiunk leszűri ebből a megfelelő következtetéseket, és akár módosíthatjuk várakozásainkat a márciusi ülésen

– mondta. Ezzel az elnök nem egyértelműsítette, hogy három emelésnél több is lehet idén, de a piac vélhetően egyre biztosabb benne, hogy lesz egy negyedik is szeptemberben. Az elnök a gazdasági kockázatokat „többnyire kiegyensúlyozottnak” nevezte, és hangsúlyozta, hogy a február eleji részvénypiaci zuhanás, valamint az esetleges további, magas volatilitás nem veszélyezteti a kamatpolitikát. A Fed mérlegének leépítése a terveknek megfelelően folyik tovább, Powell az eddigi mérlegszűkítésről annyit mondott: zökkenőmentesen zajlik. Zökkenőmentesnek nevezte az elnökváltást is, dicsérte elődje, Janet Yellen munkáját. A Fed következő kamatdöntő ülése március 20–21-én lesz, elemzők szerint a piac már gyakorlatilag beárazta az 1,25–1,50-os sáv 25 bázispontos emelését.

pce infláció Fed Powell
Kapcsolódó cikkek