A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

Eséssel kezdhetik a hetet a vezető tőzsdék

Eséssel indul várhatóan a kereskedés hétfőn a vezető nyugat-európai tőzsdéken. Piaci szakértők szerint csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is.

A világ részvénypiacainak zuhanása nyomán Európában is viharos kezdés várható az értéktőzsdéken.

A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy

 • a londoni FTSE-100 78 ponttal,
 • a frankfurti DAX-30 150 ponttal,
 • a párizsi CAC-40 pedig 63 ponttal
 • esik a nyitásban.

  Az amerikai tőzsdék két éve legrosszabb napjukat zárták pénteken, miután a vártnál jobb foglalkoztatási és jövedelmi adatok nyomán felerősödtek az inflációs és kamatemelési várakozások. Az amerikai kötvényhozamok több éves csúcsra nőttek, a két éves kötvény hozama kilenc éves csúcsra, 2,162 százalékra emelkedett.

  A hozamok növekedése megdrágítja a hiteleket a vállalatok számára. Ezért a részvények vonzereje megcsappanhat és egyre több befektető nyergelhet át a részvényekről a kötvényekre. A piac három amerikai kamatemelést árazott be 2018-ra, de a munkaerőpiaci adatok javulásával egyre valószínűbb egy negyedik kamatemelés.

  Forrás: AFP

  A piacok az euróövezeti és amerikai beszerzésimenedzser-indexekre, a vállalati eredmény-beszámolókra, a német koalíciós tárgyalásokra és a Brexitről szóló hírekre figyelnek.

  A vezető európai tőzsdék eséssel zárták a múlt hetet

  Pénteken eséssel zártak a vezető európai értéktőzsdék.

 • Az FTSE-100 0,63 százalékkal,
 • a DAX 1,68 százalékkal,
 • a CAC-40 pedig 1,64 százalékkal
 • csökkent. Az euróövezeti EuroStoxx50 1,46 százalékkal ment le.

  A Wall Street zuhanása az ázsiai piacokat is magával rántotta. A tokiói tőzsde 15 hónapja a legnagyobb napi veszteségét szenvedte el. Minden szektorban gyengültek a jegyzések, a Nikkei-225 2,55 százalékkal, a szélesebb bázisú Topix index pedig 2,17 százalékkal esett.

  A hongkongi Hang Seng 1,2 százalékkal, a szöuli Kospi pedig 1,1 százalékkal csökkent a kereskedés utolsó harmadában. Egyedül a sanghaji tőzsde mutatott némi életjelet, a Shanghai Composite Index a veszteségből 0,6 százalékos nyereségbe fordult a kereskedés félidejében.

  Negatív nyitásra számítanak a szakértők a tőzsdén

  Piaci szakértők szerint csökkenéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde.

  Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint negatív hangulatban indulhat a kereskedés, érdemes lehet figyelni az amerikai piacok mozgását. A nap második felében nem kizárt az emelkedés sem, de a nemzetközi hangulat lesz meghatározó – tette hozzá. Sok makroadat várható, izgalmas, nagy forgalmú kereskedés jöhet.

  Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője erős korrekcióra számít a magyar részvények esetében is, ahogy az európai részvényárfolyamok is követhetik a múlt pénteki amerikai trendeket. A vezető részvényekre eladói nyomás nehezedik, a frankfurti tőzsde irányadó mutatója a DAX 1,2 százalékos csökkenéssel nyithatja a hetet.

  A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 286,81 pontos, 0,71 százalékos csökkenéssel, 39 951,46 ponton zárt pénteken.

  A részvénypiac forgalma 9,5 milliárd forint volt.

 • A Mol 40 forinttal, 1,30 százalékkal 3040 forintra csökkent, 1,9 milliárd forintos forgalomban.
 • Az OTP-részvények ára 100 forinttal, 0,87 százalékkal 11 460 forintra esett, forgalmuk 4,2 milliárd forintot tett ki.
 • A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,21 százalékkal 466 forintra gyengült, forgalma 253,3 millió forint volt.
 • A Richter-papírok árfolyama 15 forinttal, 0,23 százalékkal 6405 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 1,8 milliárd forintot ért el.
 • Olaj, deviza, arany

  Az olajpiacon is gyengültek a jegyzések. A részvénypiacok esése az olajtőzsdéket is nyomasztja, és az amerikai olajtermelés emelkedése aláaknázza a nagy exportőrök erőfeszítéseit, hogy a termelés korlátozásával támogassák az árakat. Az amerikai olajtermelés 1970 óta először átlépte a napi 10 millió hordót, beérve ezzel Szaúd-Arábiát. Ezt napi 10,98 millió hordóval csak az orosz termelés haladja meg.

  A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent hordójának ára hétfő kora reggelig 61 centtel 67,97 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) fajta ára pedig 54 centtel 64,91 dollárra ment le.

  A dollár enyhén erősödött, az euró 1,2453 dollár körül forgott a péntek esti 1,2471 dollár után.

  Az arany ára kissé csökkent. A fém unciáját (31,104 gramm) hétfő reggel 1332,04 dollár körül jegyezték az azonnali piacon.

  Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
  Kapcsolódó cikkek