Pénz- és tőkepiac

Esett a BUX, a vezető részvények gyengültek a héten

Csökkenő forgalomban esett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 39 951,46 ponton zárt, ami az előző heti záróértéknél 834,41 ponttal, 2,05 százalékkal alacsonyabb. A héten a részvénypiac forgalma 56,82 milliárd forint volt, szemben az előző heti 82,40 milliárd forinttal. A vezető részvények gyengültek.

Az Equilor Befektetési Zrt. pénteki tőzsdei elemzése szerint a magyar részvénypiacon a hét elején ismét negatív korrekció volt látható, majd a hét közepétől érkeztek a vevők, és a BUX-indexnek a pénteki kereskedési napot kivéve sikerült 40 ezer pont felett maradnia. Mindeközben a nemzetközi befektetői hangulat is jelentősen romlott, ennek az elemzés szerint a kötvénypiaci hozamok emelkedése az oka.

A BÉT-en a vezető részvények mozgása továbbra is széttartó, az OTP viszonylag jól tartotta magát, a Mol pedig fontos támaszról fordult a hét közepén.

A héten Magyarországon történt makrogazdasági események közül kiemelték a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi ülését, amelyen a kamatszinteket változatlanul hagyták, és új bejelentést sem tettek. Az ülést követően megjelent közlemény azonban egy fontos újdonságot tartalmazott, amely szerint a januárban bevezetett programok értékelésénél a jegybank a magyarországi hosszú lejáratú állampapír-piaci hozamok nemzetközi hozamokhoz viszonyított relatív pozícióját vizsgálja, és ennek megfelelően kerülhet sor a finomhangolásra.

Az MNB épülete. Nem változott az alapkamat
Forrás: MW

Arról is beszámoltak, hogy csütörtökön tartották az újabb monetáris politikai célú kamatcsere (MIRS) tendert, a befogadott ajánlatok volumene 5 éves lejáraton 10 milliárd forint, míg a 10 éves lejáraton 50 milliárd forint volt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte a decemberi munkanélküliségi rátát, ami a várakozásoknak megfelelően 3,8 százalékon állt. A feldolgozóipar is jól teljesít, a januári beszerzési menedzser-index 60,9 ponton állt, amely továbbra is jelentős optimizmust jelez a vállalatvezetők részéről.

Hozzátették: az Amerikai Egyesült Államokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a héten tartott kamatdöntő ülést, itt sem változattak a kamatszinten. A következő kamatemelés március 21-én várható.

Estek a vezető részvények

A BÉT-en a blue chip részvények közül a héten a legkisebb mértékben

  • az OTP árfolyama csökkent, 0,52 százalékkal, pénteken 11 460 forinton zárta a kereskedést, a részvények heti forgalma meghaladta a 22,75 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom árfolyama 1,89 százalékkal gyengült, a hét utolsó kereskedési napján 466 forinton fejezte be a kereskedést, a részvények forgalma több mint 1,61 milliárd forint volt a héten.
  • A Mol részvények ára 3,12 százalékot esett, pénteken 3040 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 10,63 milliárd forintot.
  • A Richter árfolyama 3,68 százalékkal mérséklődött, a hét utolsó kereskedési napján 6405 forinton zárt, heti forgalma több mint 9,94 milliárd forint volt.
  • A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4166,73 ponton zárt pénteken, 35,43 ponttal, 0,84 százalékkal alacsonyabban az előző héthez képest.

    RÉSZVÉNYEK tőzsde pénzügy BUX
    Kapcsolódó cikkek