Pénz- és tőkepiac

Költségek szorításában az Alphabet

Az Alphabet (Google) múlt heti jelentése egyértelműen negatív fogadtatásra talált Kiss Domokos, a Random Capital Zrt. tőkepiaci elemzője szerint.

Az Alphabet (Google) múlt heti jelentése egyértelműen negatív fogadtatásra talált. A publikálását követő kereskedésben több mint 5 százalékkal esett az árfolyam. A bevételekkel kapcsolatos várakozásokat ugyan sikerült megvernie a cégnek, de az EPS a várt 9,98 dollárhoz képest 9,7 dollár lett, ami azt mutatja, hogy zsugorodik a profitmarzs, a növekvő bevételek ellenére sem sikerül a várt eredményt produkálni. Az Alphabet esetében ez leginkább a megnövekedő költségek miatt van így.

Ezek közül kiemelendő a TAC (traffic acquisition costs), melyet az Alphabet fizet azért, hogy olyan vállalatok, mint az Apple, alapértelmezett keresőként a Google-t kínálják eszközeiken. Épp az Apple a legjobb példa, hiszen csak tavaly

3 milliárd dollár került a vállalatóriás zsebébe azért cserébe, hogy az iPhone-on a Google segítségével kereshessünk. A TAC-költségek trendje az elmúlt negyedévekben egyértelműen növekvő, ez vág ki egy jelentős szeletet az Alphabet profitjából.

Számszerűsítve éves alapon 33 százalékkal kellett többet fizetnie a vállalatnak, ez a szám pedig jóval meghaladja a reklámalapú bevételek növekedését – ami az első számú bevételi forrás –, ez pedig nyilván negatívan érinti a profitot.

A TAC növekvő trendjének megfordulására nem számíthatunk, de fontos lenne a növekedés mérséklődése legalább annyira, hogy a már említett reklámból származó bevételnövekménnyel egy szintre kerüljön. Erre a mutatóra mindenképpen érdemes lehet figyelni a jövőben.

Ami a technikai képet illeti, egy szűk 200 dolláros (16 százalék körüli) korrekción vagyunk túl a mindenkori legmagasabb értékhez képest. Az ezer dolláros masszív technikai és lélektani zóna a 200 napos mozgóátlag társaságában egyelőre felpattanáshoz segítette az árfolyamot. Ha a folytatásban sem esik el ez a kritikus szint, pozitív irányba is fordulhat a technikai kép rövid távon, a támasz érintése után vételi lehetőség is kínálkozhat. Ellenkező esetben, az ezer dolláros támasz elesése esetén, 920 dollár a következő célszint.

TAC Alphabet Google
Kapcsolódó cikkek