Pénz- és tőkepiac

Megtévesztette a piacot az Esmyával kapcsolatos hír

Látványos száguldásba kezdtek szerdán piaczárás előtt a Richter részvényei egy olyan hírre, amely szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) állásfoglalást tett volna közzé a Richter egy készítményével, az Esmyával kapcsolatban.

Az igazság azonban az, hogy a Reuters hírügynökség az EMA Farmakovigilanciai Kockázatelemző Bizottsága (PRAC) által egy február 8-i keltezésű, február 9-én a Richter által is ismertetett állásfoglalásából idézett, ami tegnap került föl a gyógyszerügynökség honlapjára. Ebben a PRAC azt indokolja, hogy miért volt szükség az Esmya esetében átmeneti elővigyázatossági intézkedésekre, miért tartja szükségesnek a további vizsgálatokat. Beke Zsuzsa a Richter PR és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója megkeresésünkre elmondta:

ő sem érti a piaci reakciót, hiszen erről már korábban a BÉT honlapján is közzétett közleményben tájékoztatták a befektetőket.

Beke Zsuzsa hangsúlyozta a PRAC is elismeri, hogy a további vizsgálatokra éppen azért van szükség, mert egyelőre nincs bizonyíték ok-okozati összefüggésre az Esmya és a májkárosodások között. A PRAC a készítmény kockázati profilját kedvezőnek tartja, hangsúlyozva, hogy az állásfoglalásuk nincs hatással a végső konklúzióra az Esmyával kapcsolatban.

reakció Esmya piac
Kapcsolódó cikkek