Pénz- és tőkepiac

Nem okoztak meglepetést az európai tőzsdeindexek

Vegyes kezdés után vegyes, többnyire emelkedő indexekkel fejezték be pénteken a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A pán-európai Stoxx 600 és az FTSE Eurofirst 300 index 0,2 százalék emelkedést mutatott a kereskedés végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,15 százalékkal végzett magasabban. A londoni FTSE-100 index 0,16 százalékkal csökkent pénteken a még nem hivatalos záró adatok szerint, Frankfurtban 0,18 százalékkal emelkedett a DAX index, a párizsi CAC-40 index pedig 0,16 százalékkal ment feljebb. Madrid 0,60 százalékkal végzett lejjebb, Milánó 0,93 százalékkal emelkedett.

Forrás: AFP

Pénteken főként vállalati eredmények irányították a befektetői döntéseket fontosabb makrogazdasági mutatók híján.

A kiskereskedelmi ágazat bizonyult a nap legnagyobb vesztesének, de az autóipar is negatív tartományban végzett. A távközlési ágazat viszont mintegy két százalékkal emelkedett, a British Telecom részvénye négy százalékkal erősödött.

Az RBS bank részvénye négy százalékkal gyengült annak ellenére is, hogy egy évtizede először számolt be éves nyereségről. A befektetők negyedéves vesztesége miatt büntették a papírt.

Az olajárak stabilizálódtak pénteken, miután a líbiai olajszállítások csökkenése ellentételezte az amerikai olajtermelés és növekedésének a hatását.

A Brent nyersolaj ára 0,83 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben 66,94 dolláron hordónként, a WTI ára pedig 0,89 százalékkal 63,33 dollárra emelkedett.

Az euró négy hónapon belül a második legnagyobb heti árfolyamvesztesége felé halad. Az eurót 0,35 százalékkal jegyezték gyengébben 1,2287 dolláron.

Az arany december eleje óta a legrosszabb hetét zárhatja a dollár árfolyamának az emelkedése miatt. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,20 százalékkal 1330,00 dollárra csökkent unciánként.

Európa indexek tőzsde
Kapcsolódó cikkek