Pénz- és tőkepiac

Ráijesztett a medve a befektetőkre

Kitartott a negatív hangulat a világ részvénypiacain, bár az elemzők többsége úgy véli, csak egy egészséges korrekció zajlik. Lapzártánkkor az amerikai indexek már csak enyhe esést mutattak.

Újabb eladási hullám söpört végig kedden az ázsiai és az európai tőzsdéken azután, hogy hétfőn az amerikai piacokon a kereskedés utolsó két órájában beszakadtak a részvényindexek, az eladói nyomásra a Dow Jones 24 345 pontig esett, ami 1175 pontos napon belüli veszteség. Az S&P 4,1, a Nasdaq pedig 3,8 százalékos mínuszban fejezte be a hét első napját, a zuhanást a pénzügyi, az egészségügyi és az ipari cégek vezették. Árnyalja a képet, hogy a napon belüli esés százalékban mérve nem számít kiugrónak: nincs benne az amerikai húsz legrosszabb napja között. Sőt, az elemzők többsége úgy véli, csak egy sima korrekció zajlik a piacokon, és szó sincs trendfordulóról.

Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Ennek ellenére világszerte az eladók uralták a parketteket, és bár tegnap délután megtorpant az esés Amerikában, az európai indexek nem korrigáltak felfelé: a frankfurti DAX 2,32, a londoni FTSE 100 mutató 2,6, a párizsi CAC 40 index 2,3 százalékos mínuszban zárt. A DAX kosarában lévő társaságok közül egyetlen sem tudott zöld tartományban zárni, az Allianz, a ThyssenKrupp, a Deutsche Bank és a Commerzbank például 3,5-4,5 százalékot veszített értékéből. A hazai börze sem menekülhetett az eladói nyomás elől, a BUX 2,4 százalékkal zuhant, elsősorban az OTP és a Mol papírjait adták.

A részvénypiaci zakó hatására kiugrott a volatilitást mérő „félelemindex”, a VIX: a hétfői 18-ról keddre 50 pont közelébe került, amire 2008 óta nem volt példa. A hétfő-keddi esés annyiban viszont eltér a múlt hetitől, hogy már nem az amerikai állampapírpiaci fejlemények táplálták, mivel a hozamok e héten már nem emelkedtek tovább.

A Reuters legfrissebb összesítése szerint a világpiaci tőzsdéken az elmúlt napokban 4 ezermilliárd dollár „égett el” az árfolyamok zuhanásával. A részvénypiaci esésből hagyományosan profitáló termékek viszont még csak mérsékelten emelkednek, az arany például múlt péntek óta csak 1 százalékkal drágult. A hírügynökségnek nyilatkozó Rabobank-elemző elmondta: fájdalmas emlékeztetőt kaptak a befektetők arról, hogy a részvényárak nem csupán egy irányba mehetnek. A Mitsubishi UFJ vezető befektetési stratégája pedig azt emelte ki, hogy tavaly ősz óta rengetegen igyekeztek meglovagolni azt a ritka gazdasági helyzetet, amelyet stabil növekedés, javuló vállalati bevételek és kiszámítható jellemzett. Ám a szerencsés időszak most – úgy tűnik – véget ért. Ázsiában a legrosszabbul teljesítő tőzsdék közé tartozik a kedden 5 százalékkal zuhanó tajvani és a 4,7 százalékkal eső japán Nikkei. Utóbbi a január 23-i csúcsértéke óta több mint 10 százalékkal csökkent.

Újra beigazolódott, hogy tőzsdei zuhanás idején a negatív hírek kerülnek előtérbe: január 30. óta csaknem 4 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők a feltörekvő piaci eszközökbe invesztáló alapokból – írta tegnap a Reuters, az Institute of International Finance legfrissebb adatai alapján. Ennyi pénz a 2016-os amerikai elnökválasztás óta nem hagyta el a feltörekvő piaci alapokat. Tetézi a rossz hírt, hogy az összeg nagy részét – 3,4 milliárd dollárt – a részvénybefektetésekből csoportosították át. A nagy vesztesek közé tartoznak a dél-koreai, az indonéz és a tájföldi részvényalapok, míg az EMEA-térséget, köztük Magyarországgal, kevésbé sújtja a tőkekivonás. Az MSCI irányadó feltörekvő piaci indexe ebben a hónapban már több mint 6 százalékkal esett.

Szakértői vélemények

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője:

Az átlagbér emelkedése indította el az esést

Ez még csak technikai korrekció. A gazdasági és vállalati eredmények nagyon jók, egyszerűen túlvettek voltak az indexek. Az esést a pénteki amerikai munkaerőpiaci jelentés, az órabérek 2,9 százalékos átlagos emelkedése indította el. A befektetők ebből az infláció növekedésére következtettek, és az eddig árazott három Fed-kamatemelés mellett egy negyedikre számítanak. A háttérben a hozamemelkedés is az árfolyamok zuhanását erősítette. A csökkenés várhatóan nem tart sokáig, az első fél évben még emelkedhetnek a piacok.

 

Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója:

Az inflációs adatokon múlik a tőkepiacok jövője

A jelenlegi esés egészséges korrekciónak tekinthető, aminek közvetlen kiváltó oka a várakozásoknál erősebb amerikai bérnövekedési adat, másrészt a befektetői pozicionáltság. A Trump-féle adóreform ígéretétől fűtve egyre több pénz áramlott az amerikai részvénypiacra, ráadásul januárban már a kisbefektetők voltak a fő vásárlók. Az emelkedő volatilitás a befektetők másik körét profitrealizálásra sarkallta. A piac középtávú irányát az inflációs statisztikák és ezen keresztül a hosszú távú hozamok változása szabja majd meg.

 

Nagy András, az Erste Befekte­tési Zrt. elemzője:

Egyelőre nincs szó trendfordulóról

December közepe óta az értékeltségi mutatók húzták fel S&P–500 indexet, amely technikailag egy emelkedő trendcsatornából tört ki, ami jellemzően nem tartós állapot. Az inflációs várakozások miatt a kötvényhozamok is megemelkedtek. A fedezeti alapok jelentős tőkeáttételes pozíciókat építettek ki, az árfolyamesés kezdetekor nem tudtak pótlólagos fedezetet bevonni, így pozíciózárásra, vagyis eladásra kényszerülnek. A tőkeáttételek leépülnek egy normálisabb szintre, erre úgy kell tekinteni, mint egy tisztítótűzre.

 

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője:

Túl vagyunk a részvényralin

A pesszimizmus hátterében részben az inflációtól és a kamatemelésektől való félelem áll. Még kérdés, hogy egy tartós lejtmenet kezdetéről vagy megingásról van-e szó. Összességében még mindig jók a fundamentális mutatók, és továbbra is rengeteg pénz van a piacokon. Igaz, a következő napokban még hullámvasúton maradhatnak a legfontosabb tőzsdeindexek. Az viszont biztosnak látszik, hogy túl vagyunk a részvénypiaci szárnyaláson, amely az utóbbi éveket jellemezte, és sokkal inkább oldalazás jöhet a részvényeknél.

 

Dzsubák Attila, az MKB Bank Zrt. befektetési igazgatója:

Vételi vákuum alakult ki Amerikában

Amerikában úgynevezett „vételi vákuum” alakult ki, ami azt jelenti, hogy a távol maradó vevők miatt az árfolyamok jelentős süllyedéssel reagáltak. Az emelkedő hozamkörnyzet egy erősen túlvett állapotban érte a piacokat. A részvénypiac volatilitása jelentősen megugrott. A VIX index értéke 37,3 százalékra emelkedett hétfő estére, ezen a szinten utoljára 2015 augusztusában állt a mutató. A következő időszakban valószínűleg magasan ragadhat a volatilitás. A piac felépülése több hetet, esetleg hónapot vehet igénybe.

 

Dow Jones Egyesült Államok S&P tőzsde VIX BUX részvénypiac
Kapcsolódó cikkek