Pénz- és tőkepiac

Rekordmennyiségű hitelt folyósítottak a kínai bankok

Rekordot ért el az új, jüanban denominált hitelek kihelyezése Kínában januárban, miközben a politikai döntéshozók egyszerre igyekeznek fenntartani a stabil gazdasági növekedést és csökkenteni a hitelkockázatokat.

A kínai jegybank hétfőn közölte, hogy a bankok 2900 milliárd jüan (458,3 milliárd dollár) értékben folyósítottak új hiteleket az év első hónapjában, és ezzel megdőlt a két évvel korábban, 2016 januárjában 2510 milliárd jüannal felállított csúcs. A 2900 milliárd jüan majdnem ötszöröse az előző havi 584,4 milliárd jüannak, és jóval több a szakértők által várt 2000 milliárd jüannál.

Forrás: Yuan yi / Imaginechina

Az azonnal felhasználható készpénz és a látra szóló betétek, valamint a lekötött betétek egyenlegét tartalmazó M2 pénzmennyiség éves összevetésben 8,6 százalékkal nőtt januárban. Elemzők 8,4 százalékra számítottak a decemberi 8,2 százalékos emelkedés után.

A jüanhitelek állománya 13,2 százalékkal nőtt tavaly januárhoz képest, erősebb ütemben a szakértők által várt 12,5 százaléknál, illetve a decemberben mért 12,7 százaléknál.

2017-ben rekordnagyságban, 13 ezer 530 milliárd jüannal bővült a bankok által kihelyezett hitelek állománya, meghaladva az előző évi 12 ezer 650 milliárd jüant. Annak ellenére született az újabb rekord, hogy a kínai kormányzat komoly erőfeszítéseket tett az erős eladósodottságból fakadó kockázatok mérséklésére.

A központi bank és a kormány már második éve próbálja fékezni az utóbbi években gyorsan bővülő hitelezést, amely már-már a pénzügyi rendszer stabilitását fenyegeti. Ugyanakkor a hatóságok óvatosan haladnak, hogy az intézkedésekkel nehogy nagy csapást mérjenek a gazdasági növekedésre vagy túl heves mozgásokat váltsanak ki a piacokon.

hitelek kínai jegybank Kína kínai bankok
Kapcsolódó cikkek