Pénz- és tőkepiac

Személyi hiteleken nőne a Sberbank

Az alacsony és kiszámítható kamatok, az ütemes gazdasági növekedés eredményeként tapasztalt reálbér-növekedés, valamint a jövőre vonatkozó pozitív várakozások együttese okozza, hogy tovább élénkül az emberek hitelfelvételi kedve – mondta Besnyő Márton, a Sberbank lakossági termékfejlesztési vezetője.

A reálbér-növekedés nagyobb önerőt biztosít és kiszámíthatóbb törlesztési lehetőséget jelent, így az emberek bátrabban vágnak bele a hitelt igénylő céljaik megvalósításába. Az elmúlt évekhez képest a személyi kölcsönök kamatszintjei is rekordalacsonyak jelenleg. Éven belül azonban nem egyenletes a hitelfelvétel, vannak kiemelkedő időszakok.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Év elején jellemzően a hitelkiváltásra, az előző évekből görgetett adósságok optimalizálására felvett olcsóbb hitelek mennek. Késő tavasszal a költségesebb családi események – mint az esküvő, ballagás – vagy a lakásfelújítás miatt tapasztalható egy kisebb hullám. Majd nyár végén a nyaralás, iskolakezdés miatt lemerült családi kasszák okoznak egy újabb hitelfelvételi boomot.

A hazai személyikölcsön-piacon tavaly 45 százalékkal növekvő kihelyezéssel 5 százalékos piaci részesedést elérő Sberbanknál az átlagos hitelösszeg 1 millió forint, ötéves futamidő mellett. Az idén a bank 25 százalékos további bővülést vár a személyi hiteleknél.

Cáfolták a kivonulást

Az orosz Sberbank nem folytat tárgyalásokat az európai leányvállalatainak értékesítéséről. Épp ellenkezőleg, a Sberbank erősíteni és továbbfejleszteni szeretné az egyre bővülő és jövedelmező európai piacon működő leányvállalatait, így a magyar Sberbank is további növekedést tervez minden szegmensben – cáfolta az európai érdekeltségek eladásáról szóló, a Financial Timesban megjelent hírt a pénzintézet. Az üzleti lap a török Denizbank – szintén csak folyamatban lévő – eladása kapcsán írta mindezt.

 

személyi hitelek sberbank
Kapcsolódó cikkek