Pénz- és tőkepiac

Visszatérhetnek a spekulánsok a részvénypiacra

Megnőtt a volatilitás a magyar részvénypiacon az elmúlt két hétben. Ez alapvetően jó hír a brókercégeknek, hiszen ismét felbukkanhatnak a spekulánsok a piacon.

Megnőtt a volatilitás a magyar részvénypiacon az elmúlt két hétben. Ez alapvetően jó hír a brókercégeknek, hiszen ismét felbukkanhatnak a spekulánsok a piacon. „Pozitívum, hogy újra előtérbe kerül a kétirányú kereskedés a részvénypiacokon” – mondta a Világgazdaságnak Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. befektetési szolgáltatások igazgatója. Az ügyfelek nagy része az utóbbi három évben – érthetően – kerülte a napon túli short pozíciók kiépítését.

Sokan a partvonalról nézték végig az elmúlt hetek esését, a volatilitás visszatértével viszont arra számítunk, hogy megnőhet az ügyfelek részéről az érdeklődés a napon túli short ügyletek iránt is

– mondta Varjú Péter. A szakember tájékoztatása szerint az Erste-ügyfelek nem a klasszikus részvénykölcsönzés és -eladás, majd -visszavásárlás útján profitálhatnak az árfolyamok lefelé történő mozgásából. A Random Capitalnél viszont van ilyen lehetőség is, a brókercég saját számlájáról ad kölcsön a klienseinek papírokat – közölte a Világgazdasággal Virág Ferenc, a társaság elnöke.

Forrás: MTI

A brókercégeknél jellemzően többféle időtartamra lehet short vagy long pozíciókat nyitni. Népszerű a daytrade, amelynél egy tőzsdenapon belül le kell zárniuk az ügyfeleknek a pozícióikat. A másik választható mód a határidős pozíció kötése, így a kiválasztott short vagy long ügylet hosszabb időn át fenntartható, igaz, ennek költségei magasabbak a daytrade-éinél. Az Erste, az Equilor és a Random Capital csak a négy blue chip részvényeivel teszi lehetővé az ilyen napon túli ügyletek végrehajtását.

Mivel a négy vezető határidős piaca rendkívül illikvid, az árjegyzést a szolgáltató hajtja végre

– mondta Varjú Péter. Az osztalékfizető papíroknál még egy extra költség is hárul a shortolókra: nekik kell kifizetniük az osztalékot.

Az Erste a határidősre átkötött pozícióhoz szükséges fedezet vagy alapletét szintjét a Keler iránymutatása alapján határozza meg, a Keler viszont az utóbbi hetekben nem jelezte, hogy növelni kellene az alapletétek minimumát. Így jár el az Equilor is.

Az alapletét meghatározásakor a Keler által ajánlott minimális elvárás dupláját alkalmazzuk

– mondta Ritók Lajos, az Equilor részvénypiaci üzletkötője a Világgazdaságnak. Nincs kizárva, hogy a megnövekedett volatilitás hatására egyes brókercégek megemelik a tőkeáttételes ügyletek figyelmeztetési és kényszerértékesítési szintjét. A Random Capital például tegnap értesítette ügyfeleit, hogy az utóbbit 5 százalékról 10-re módosította. A napon túli határidős kereskedés a brókercégeknél nemcsak normál, de tartós befektetési számlán is lehetséges, nyugdíj-előtakarékossági számlán azonban nem lehet így spekulálni.

short spekulánsok
Kapcsolódó cikkek