Pénz- és tőkepiac

Volatilisabb piacra készülhetünk

A piac ingerküszöbét láthatóan elérte az amerikai hozamemelkedés, a kötvényekhez képest kifejezetten drágák lettek a részvények – véli Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Rég nem látott mozgásokat eredményezett az elmúlt pár nap a részvénypiacon, a vezető indexek kimozdultak az alacsony volatilitás mellett emelkedő állapotukból. Az S&P 500 néhány nap leforgása alatt több mint 5 százalékot esett, a 200 napos mozgóátlag azonban megállította a lejtmenetet.

Az esést az emelkedő hozamok indították el. A piac ingerküszöbét láthatóan elérte az amerikai hozamemelkedés, a kötvényekhez képest kifejezetten drágák lettek a részvények. Ezzel párhuzamosan látványosan emelkedni kezdett a volatilitás, a VIX index első nap 12-ről 30-ig, majd másnap 50-ig is emelkedett. Legutóbb 2015 augusztusában volt ilyen magas a félelemindexként definiált termék, ennél magasabban pedig csak a 2008–2009-es gazdasági-pénzügyi világválság időszakában járt. Érdekesség, hogy a volatilitás csökkenésére játszó termék 24 óra leforgása alatt 120 dollárról 11 (!) dollárra zuhant.

A VIX index elszállása felgyorsította az esést a piacokon, sokan a részvények eladásával fedeztek, mivel több százmilliárd dollárnyi pozíció épült ki alacsony volatilitású stratégiákban, a kockázatkezelési modellek/gépek pedig eladási jelzést adtak. Az 5 százalékos esés után másnap hajnalban még egy erős lejtmenet következett, majd egy élesebb fordulattal sikerült az esés nagy részét ledolgozni.

Az algoritmikus kereskedés miatt az említett folyamat hihetetlen gyorsasággal zajlott le, másodpercek alatt zuhant a Dow Jones ipari index több száz pontot, ami jól mutatja a piac sebezhetőségét egy-egy volatilis időszakban. A kedvező makrogazdasági folyamatoknak és az erős vállalati eredményeknek köszönhetően vélhetően maradhat még a kedvező hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, ezt követően azonban magasabb volatilitásra lehet számítani, sokkal extrémebb mozgások jöhetnek egyedi papírok és indexek szintjén is, amit érdemes lehet szem előtt tartani a kockázatkezelés során.

hozam VIX
Kapcsolódó cikkek