Pénz- és tőkepiac

Webáruházban lesz fizetőeszköz a székely kriptovaluta, a korona

Online kereskedési felület lesz a korona coin – hangzott el a székely néven ismertté vált rendszer tegnapi bemutatóján. Gyakorlatilag egy nagy webáruházként működik majd, ahova nemcsak áruikat, de szolgáltatásaikat is feltölthetik az eladók. A fejlesztők teljes gazdasági elszámolórendszerként gondolnak a koronára, ahhoz pedig, hogy a platform ne legyen kiszolgáltatva a piacnak, egy online kriptobankot is létrehoznak. A bank a koronarendszert használó piaci szereplőket segíti, és klasszikus banki feladatokat is ellát: kriptopénztárcákat kezel, bankgaranciát nyújt, hitelleveleket állít ki. A fejlesztők szerint a korona legnagyobb előnye a minimális tranzakciós díj és a tranzakciók sebessége.

A Korona Development Team új blockchain alapú kriptovalutájának sajtótájékoztatója Budapesten
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A az Ethereum rendszerére épül, bányászni nem lehet, a tranzakciós díjakat is az etherbányászok kapják.

Óriási költség lett volna kiépíteni a saját bányászfarmunkat

– mondta a Világgazdaságnak Bustya Attila, a korona vezető programozója. A március 26-i, elsődleges érmekibocsátás (ICO) során a 300 milliónyi érme 40 százalékára várnak ajánlatokat, 30 százaléknyi érmét harminc év alatt, meghatározott időközönként bocsátanak majd ki, 10 százalékot pedig félretesznek az árfolyam stabilizálása érdekében, amivel a magas, napi árfolyam-volatilitás akarják kiküszöbölni. Ha a kereskedők nem hívják le az ICO során felajánlott teljes mennyiséget, a maradék érmét elégetik. „Nem akarunk túl nagy mennyiséget magunknál tartani, az befolyásolhatja a piacot” – hangsúlyozta Bustya.

Az ICO-t egy svájci alapítványon keresztül bonyolítják le. Hajdú Gábor, a fejlesztőcsapat jogi képviselője szerint Svájc rendkívül progresszív a kriptovaluták szabályozása terén, magas szintű elvárásnak kellett a rendszert megfeleltetni.

Ha az más, szigorúbb szabályozást fogadna el, akkor annak is megfeleltetjük

– hangsúlyozta Hajdú. Mivel a korona gyakorlatilag egy webáruház, partnerek kellenek a működéséhez, akik árukat, szolgáltatásokat töltenek fel. A rendszer weboldalán hét szerződéses partnert sorolnak fel, többek között a Csíki Sört, az Italpincért és a Magyar Kosarat.

kriptovaluta korona coin
Kapcsolódó cikkek