Pénz- és tőkepiac

Zuhant a profit, megroppant az árfolyam

Egyre kevésbé favorizálják a befektetők a gyógyszergyártó részvényeit. A pénteki 6,6 százalékos zuhanást a hétfői negyedéves gyorsjelentés hatására újabb hatalmas esés követte.

Újabb méretes, ezúttal 6,4 százalékos esést szenvedtek el a Richter-részvények a tegnapi negyedéves beszámoló és az idei Esmya-eladások várható csökkenése miatt. Az október–decemberi időszak 110,2 milliárd forint árbevételt hozott a Richternek, az üzleti eredmény 15,1 milliárd forintra emelkedett. Ez a két tétel megfelelt az elemzői várakozásoknak, nem így az adózott profit, amely 6,6 milliárd forint lett, hatalmas mértékben, 70 százalékkal elmaradva az egy évvel korábbitól.

A teljes évet 444 milliárd forint bevétellel zárta a Richter, az éves nettó profit 51,2 milliárd forint lett, 22 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban. Az éves nyereség alapján 82 forintos kifizetése várható. A decembertől az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) felülvizsgálata alatt álló Esmya azonban a vártnál jobban szerepelt: az előzetesen a teljes évre kalkulált 85 millió euró helyett 93 millió eurós volt a forgalma.

A bizonytalanság miatt a szokásos bevételtervvel is adósok maradtak
Fotó: Kallus György

Pénteken derült ki, hogy a május 31-ig tartó EMA-felülvizsgálat átmeneti intézkedésekkel egészül ki: a Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottságának (PRAC) ajánlása szerint a terápia résztvevőire rendszeres májvizsgálat vár, új kezelések nem indulnak, de a folyamatban lévőket nem kell megszakítani.

Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke hangsúlyozta: az átmeneti intézkedés annyit jelent, hogy nincs bizonyíték az Esmya és a feltételezett májkárosodás közti összefüggésre, hiszen ha lenne, akkor felfüggesztő döntést hozott volna a PRAC. A károk eddig nem számszerűsíthetők, február 19-től viszont senki nem írhat fel Esmyát receptre.

Az idei évre a Richter 100 millió eurós árbevétellel tervezett az Esmya-eladásokból (még az EMA felülvizsgálata előtt). Tegnap Orbán Gábor vezérigazgató kijelentette, hogy idén 50 százaléknál is nagyobb lehet a bevételkiesés a kulcstermék piacán. A Világgazdaság kérdésére hozzátette, az EMA felülvizsgálatának végéig az Esmya hatóanyag gyártása helyett más termékeket helyeznek előtérbe. „Hiába zárul az EMA vizsgálata májusban, a termék újbóli felfuttatása hónapokig tart majd” – mondta Orbán.

Konkrét árbevételterveket az Esmya-vizsgálat miatt nem közölt a társaság. E kulcsfontosságú termék nélkül az éves árbevétel stagnálni fog, de csak akkor, ha a rubel-forint árfolyam a jelenlegi szint közelében marad. A magyar piacon 2 százalékos forgalomnövekedéssel kalkulálnak, a közép-európai és a nyugat-európai régió valószínűleg stagnálni fog, ha nem számítják hozzá az Esmya-eladásokat. Az orosz piacon 4 százalékos növekedést vár a cég (rubelben számolva), a többi FÁK-államban is hasonló mértékű lehet a bővülés. A Vraylarhoz kapcsolódó royaltybevételek nélkül az Egyesült Államokban 15 százalékkal fog csökkenni az értékesítés.

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője a Világgazdaságnak elmondta, véleményük szerint mind a pénteki, mind a hétfői tőzsdei reakció túlzott volt a Richter esetében. Úgy látja, nem az egymilliárd forintos negyedéves pénzügyi veszteség kiugró, hanem egy svájci leányvállalathoz kapcsolódó egyszeri számviteli tétel (halasztott adóügylet) rontott sokat a negyedéves profiton. Kalkulációik szerint az Esmya részvényenként 590 forint értéket képvisel, a piac viszont azt a szélsőséges esetet árazza, hogy a Richternek a jövőben nem lesz bevétele a termékhez kapcsolódóan. Az Erste várakozásai szerint az Esmya a piacon maradhat, az EMA vélhetően a terápiákhoz kapcsolódó kiegészítő tesztek elvégzését javasolja majd.

Az Equilor elemzői kommentjében azt emelte ki, hogy az EMA-vizsgálat körüli friss hírek beárnyékolják a kedvező trendeket (jó oroszországi értékesítés, az Esmya és a Vraylar vártnál jobb tavalyi eladási adatai). Az Equilornál úgy látják, az árbevétel és az üzleti eredmény a várakozásnak megfelelő, a devizahatás viszont sokat rontott a nyereségen. Kivárást javasolnak május végéig.

bevételterv árfolyam Richter
Kapcsolódó cikkek