Pénz- és tőkepiac

A Horizont pénztár is teljesíti az előírásokat

A cél a 70 százalék fölé kerülés, ennyit kell ugyanis március végéig elérnie a pénztárnak ahhoz, hogy elkerülje a végelszámolást.

Felpörögtek a befizetések a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál. Két hete még csak 36 százaléknál tartott a számláló, tegnapra azonban már a tagok 67 százaléka teljesítette az idei évi tagdíjbefizetést. Ráadásul a honlapon lévő számláló néhány napos késésben van, így még jobb is lehet az eredmény. A cél a 70 százalék fölé kerülés, ennyit kell ugyanis március végéig elérni ahhoz, hogy a pénztár elkerülje a végelszámolást, amit akkor rendelnek el, ha a tagok legalább héttizede nem fizet rendszeresen tagdíjat.

Utóbbi összege egyébként nem túl magas, mindössze évi 2400, vagyis havi 200 forint.

A pénztár emellett működési támogatást is kér a tagjaitól költségei fedezésére. Ennek összege évente 9600 forint, és a tagok 54 százaléka ezt is megfizette. Tekintettel arra, hogy a pénztárnak a saját honlapja szerint 38 ezer tagja van, ez azt jelenti, hogy több mint 20 ezren fizették már be az adományt, amelynek teljes összege lassan megközelíti a 200 millió forintot.

A Horizont legutolsó közzétett beszámolója, a 2016-os évi szerint 226,5 milliárd forintot fordított a működésére, és abban az évben 265,6 milliárd forintnyi támogatást kapott.

A másik három magánnyugdíjpénz­tárnál egyelőre nincsenek gondok. A Budapest már tavaly év végén megkezdte a kampányt, és bőven 70 százalék fölött van már náluk a befizetők aránya, az MKB és a Szövetség is teljesíti hónapról hónapra az elvárásokat. A magánnyugdíjpénztáraknak egyébként nem egészen 57 ezer tagjuk van, az egyéni számlák összesített egyenlege pedig tavaly év végén megközelítette a 255 milliárd forintot.

előírások horizont pénztár
Kapcsolódó cikkek