Pénz- és tőkepiac

Eredményes kamatcsereügyleteket bonyolított le a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán öt és tíz éves futamidejű, monetáris politikai célú kamatcseretendert tartott, amelyen 50 milliárd forintért fogadott el ajánlatokat.

Az MNB a honlapján közölte, hogy az öt éves futamidőn 10 milliárd forint, a tíz éves futamidőn 40 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség, amelyre a bankok 39,19 milliárd, illetve 94,28 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatokat.

A jegybank az öt éves lejáraton 10, a tíz éves lejáraton 40 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az öt és tíz éves kamatcsere (MIRS) tenderen 20, illetve 17 bank vett részt.

A központi bank a döntés értelmében feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsereeszközt vezetett be annak érdekében, hogy a laza monetáris kondíciók a hozamgörbe hosszabb szakaszán is érvényesüljenek. A MIRS-eszközökről szóló terméktájékoztatót 2017. december végén publikálta honlapján a jegybank – közölték.

A kamatcsereeszköz lényege, hogy segítségével a kereskedelmi bankok hosszú időre, 5-10 évre rögzített kamatozásúvá alakíthatják át forrásaikat. A MIRS 2018 első negyedévi keretösszege 300 milliárd forint, az egyes tenderek meghirdetett mennyiségéről az MNB dönt.

Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jogszabályi kötelezettségének eleget téve – honlapján közzétette az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak tavalyi, illetve a hosszú távú (10, 15 éves) befektetési teljesítményét bemutató hozamrátákat.

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsere MIRS futamidő tender jegybank
Kapcsolódó cikkek