Pénz- és tőkepiac

Megrángatta a piacokat a Fed

Látványos piaci kilengéseket okozott a Fed szerda esti kamatdöntése. A szervezet előrejelzése szerint idén még két, jövőre viszont három kamatemelés jöhet.

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,5–1,75 százalékra emelte az irányadó kamatsávot az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A kamatdöntő ülés után közzétett közlemény szerint

a Fed elégedett az Egyesült Államok egyre javuló gazdasági kilátásaival, a szűkülő munkaerőpiaccal, valamint azzal is, hogy a felfelé és lefelé mutató kockázatok kiegyensúlyozottak.

Kiemelték viszont az enyhe béremelkedést és az inflációs nyomás hiányát is, ezek miatt azonban láthatóan nem aggódnak nagyon. A nyílt piaci bizottság tagjai úgy fogalmaztak: biztosak benne, hogy a következő hónapokban az a 2 százalékos cél fölött stabilizálódik. Az amerikai infláció februárban 2,2 százalékra emelkedett, tavaly szeptember óta a pénzromlás éves bázisú üteme 2 százalék fölött áll, míg a maginfláció csak 1,8 százalékos volt februárban.

Fotó: AFP PHOTO / MLADEN ANTONOV

A Fed által leginkább követett inflációs mutató, a személyes fogyasztások indexe (PCE) december óta 1,5 százalékon stagnál. A nyílt piaci bizottság kiemelte, hogy a háztartások fogyasztása és az üzleti beruházások enyhén mérséklődtek a tavalyi utolsó, erős negyedév után. A döntés ugyan nem okozott meglepetést, mégis látványos kilengéseket okozott a piacon. A tízéves államkötvény hozama az ülés előtt már emelkedett, ahogy a piac felkészült az alapkamat módosítására, majd az ülés után megugrott, és a 3 százalékos szinthez közeledett. A dollárindex az ülés előtt enyhén erősödött, majd az ülés után korrigált, az euróval szembeni keresztárfolyam pedig az 1,23-os szint fölé csúszott. A részvénypiacoknak is lendületet adott a kamatemelés, a vezető indexek megugrottak a közlemény után, ám Jerome Powell Fed-elnök sajtótájékoztatója közben már zuhanni kezdtek.

A Fed emelte GDP-növekedési előrejelzését, az idén 2,5 helyett 2,7 százalékos, jövőre 2,1 helyett 2,4 százalékos növekedésre számítanak.

Csökkentették viszont a munkanélküliségi előrejelzést: 3,9 százalékos ráta helyett az idén 3,8, jövőre 3,6 százalékra számítanak. A PCE-előrejelzésből csak a 2020-as változott: 2 százalék helyett 2,1 százalékra számítanak, az idén 1,9, jövőre 2 százalékos mutatót várnak. A bizottság tagjai megadták várakozásaikat az idei várható kamatemelések számára: valószínűsítették, hogy idén további két emelés lesz, jövőre azonban kettő helyett már három emelést várnak.

A Fed új elnöke, Jerome Powell, aki az első kamatdöntő ülését vezényelte le, a sajtótájékoztatón megerősítette: a kilátások jelentősen javultak az elmúlt időszakban, a költségvetés pedig támogató lett. Hozzátette: ha változnának a körülmények, a monetáris politikát hozzájuk igazítják, a Fed ragaszkodik a 2 százalékos cél eléréséhez. Dicsérte a költségvetési stimulust, a kereskedelmi védővámokról viszont úgy fogalmazott: aggodalmat okoznak a versenyszférának, de a gazdasági kilátásokra egyelőre nincsenek hatással. Hangsúlyozta viszont: a termelékenységnek emelkednie kellene az idén.

dollár kamatemelés Fed monetáris politika jegybank
Kapcsolódó cikkek