Pénz- és tőkepiac

Nagy terveket szövöget a Raiffeisen

A nem teljesítő hitelek aránya rekord alacsony, mindössze 8 százalékos volt a Raiffeisen Banknál tavaly. A következő időszakban elsősorban a lakossági hitelezés lesz fókuszban – mind a lakáshitel, mind pedig a személyi kölcsönök folyósítása már 2017-ben jelentősen növekedett. A bank vállalati és kkv hitelállománya is a piacnál erőteljesebben nőtt. Az ügyfelek még az idén új, kényelmes digitális szolgáltatásokkal találkozhatnak.

A tavalyi évet 28,5 milliárd forintnyi adózás utáni eredménnyel zárták, ez a bank történetében idáig a legmagasabb – mondta Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója. A nem teljesítő hitelek aránya öt év alatt hatodára csökkent. Nagyon jó eredmény, hogy a bank működési bevétele az alacsony kamatkörnyezet ellenére jelentősen növekedni tudott.

A következő időszakban jelentős erőforrásokat fordítanak a digitális szolgáltatások erősítésére, ennek eredménye várhatóan már az idén látható lesz. Az ügyfelek például megújult mobilalkalmazáson keresztül intézhetik napi pénzügyeiket.

A lakossági hitelezés dinamikusan fejlődik, a személyi kölcsönök esetében a folyósított volumen megduplázódott, a lakáshitelek esetén is jelentős, 85 százalék feletti a növekedés. A terület 2018-ban is erősen fókuszban lesz, idén duplázást tervez a Raiffeisen

– jelezte Ralf Cymanek, a bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Növekedett az ügyfelek fizetőképessége, a lakáshitelek esetében az átlagosan felvett hitelösszeg meghaladta a 9 millió forintot, míg a személyi kölcsönöknél közel 40 százalékkal nőtt, megközelítve az 1,5 millió forintot. Nagyon népszerűek a fix törlesztőrészletet kínáló konstrukciók, a folyósított lakáshitelek immáron harmada fogyasztóbarát lakáshitel, emellett az 5, illetve 10 évre fixált kamatozású hitelek aránya elérte a 83 százalékot. Sokan keresik a csokot, az érdeklődők fele hitelt is igényelt.

A vállalati és pénzügyi intézményi szektor továbbra is kulcsfontosságú területe a Raiffeisen Banknak – mondta Kementzey Ferenc, a Raiffeisen vállalati és befektetési banki területekért felelős vezérigazgató-helyettese. A piacnál gyorsabban nőtt 2017-ben a pénzintézet vállalati és a kkv hitelállománya, az MNB piaci hitelprogramjában tett vállalások sikeresen teljesültek. Hangsúlyozta:

két dolog történik most párhuzamosan, a növekvő gazdaság és a növekvő igény párosul egy jelentős banki hitelezési hajlandósággal – ez egy minden fél számára győztes helyzet. Jó időszak ez most a vállalati ügyfeleknek, mint ahogy jó időszaka van a hazai gazdaságnak is.

A kiváló ügyfélkapcsolatok megőrzése és a hitelezési aktivitás növelése érdekében tavaly a bank átgondolta a kkv-szektor részére nyújtott kiszolgálási modelljét. A Raiffeisen – az EXIM Bank egyik legnagyobb partnereként – a piacvezetők között van az exportfinanszírozás területén.

A jó gazdasági környezet támogatja a profitot

A bank elemzőinek véleménye szerint továbbra is 4 százalék körüli GDP-növekedési ütem várható Magyarországon. A bővülés fő hajtóereje a fogyasztás és a beruházási volumen növekedése. A gyors bérnövekedés dacára mindössze 2,5 százalék körüli várható. Az ingatlanpiaci fellendülés továbbra is folytatódik. A forint árfolyamát tekintve nem várható a 310-315 forint/eurós árfolyamsávtól való lényeges eltérés, a hazai fizetőeszköz stabil marad. Kamatemelésre az eurózónában 2019-től lehet számítani, az elemzői álláspont szerint ez hazánkban is érvényesül majd.

 

Raiffeisen lakáshitel nem teljesítő hitelek kkv személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek