Pénz- és tőkepiac

Régiós tőkealaphoz csatlakozik a Magyar Fejlesztési Bank

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelezte csatlakozási szándékát az Európai Beruházási Alap által létrehozott, Central Europe Fund of Funds (CEFOF) elnevezésű nemzetközi befektetési alaphoz. A legalább 200 millió eurót megmozgató tőkealap célja, hogy biztosítsa a Közép-Európában működő kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozását a régióban tevékenykedő alapok révén.

Az Európai Beruházási Alap (EIF) által kezelt CEFoF befektetői a régió fejlesztési intézményei közül az Osztrák Fejlesztési Bank, a Cseh-Moráviai Garancia és Fejlesztési Bank, az SZRB Vagyonkezelő (a Szlovák Garancia és Fejlesztési Bank leányvállalata), a Szlovén Vállalati Alap és a csatlakozást követően a Magyar Fejlesztési Bank.

Szintén az alap befektetői között található az EIF, amely a regionális alap tőkéjének 40 százalékát adja, valamint a Nemzetközi Befektetési Bank intézménye, amelynek Magyarország is tagja.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az öt ország, az EIF és az IIB által biztosított kötelezettségvállalások teljes összege az MFB 10 millió eurós hozzájárulásával 97 millió euróra emelkedik, így a mögöttes alapok kötelező befektetői hozzájárulásával együtt a végső várható beruházási volumen legalább 200 millió eurót tesz ki.

A CEFoF elsősorban érett, növekedési fázisú és gyorsan növekvő cégekre fókuszáló, a közép-európai régióban aktív kockázati- vagy magántőkealapokba kíván befektetni, melyek a tőkebefektetések és az ahhoz kapcsolódó eszközökön keresztül biztosítanak forrásokat a közép-európai régió öt országában működő KKV-k, illetve közepes méretű kapitalizációval rendelkező vállalkozások részére. A jelentős forráskeret hatékony eszközt jelenthet a régióban történő tőkebefektetések növelésére és ezáltal a céltársaságok fejlődésére.

A CEFoF a befektetésre kiválasztott alapoktól megköveteli, hogy az öt országban, ideértve Magyarországot is, legalább kétszer akkora összeget kell befektetnie, mint az adott alapba a CEFoF által befektetett összeg.

A regionális alap tevékenységét a befektetők által kijelölt tagokból álló tanácsadó testület felügyeli. A CEFoF befektetési ideje 2021 végéig tart.

A tőkealaphoz való csatlakozás az MFB számára az európai, ösztönzést szolgáló intézményekkel folytatott együttműködés következő állomása, miután március 1-jén az Európai Befektetési Bankkal kötött megállapodást. A számos területet felölelő együttműködés révén az MFB katalizátorként vehet részt egy Befektetési Platform kialakításában, amely a Juncker-terv keretében elérhető források szempontjából Magyarországnak kiemelten fontos.

A rugalmasság terveken felüli eredményt hoz

Készül a jövőre az MFB: Bernáth Tamás elnök-vezérigazgató szerint a bank kedvező hiteleire nagy szükség lesz a két EU-s költségvetési ciklus közötti időszakban. A jelenleg futó saját programok jó eredményeket hoznak, és az MFB Pontok idei teljesítményétől is sokat vár a bank.

 

Central Europe Fund of Funds tőkealap MFP Európai Beruházási Alap
Kapcsolódó cikkek