Pénz- és tőkepiac

Meghosszabbítja az Esmya vizsgálatát az FDA

Az amerikai gyógyszerhatóság augusztusig vizsgálja az Esmya hatóanyagát az Allergan honlapján közéttett jelentés szerint.

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) augusztusig vizsgálja az Esmya (ulipristal) hatóanyagát – derül ki az Allergan honlapján közéttett jelentésből. Az Európai Gyógyszerügynökség kockázatértékelési bizottsága (PRAC) decemberben jelentette be, hogy vizsgálat alá vonja az Esmyát, miután négy súlyos májkárosodásról jelentettek a szerrel kezelt betegek között, két esetben májátültetésre is szükség volt.

A PRAC átmeneti intézkedések végrehajtását: az Esmyaval kezelt nők számára rendszeres májvizsgálaton javasolt, illetve javasolta, hogy készítménnyel új kezelést ne kezdjenek el, de a folyamatban lévő kezelések befejezhetőek. Végső döntést májusra igért a hatóság.

Forrás: MW

Az Allergan csúcseladási tervei 1 milliárd dollárt is jeleznek az Egyesült Államokban, a vállalat a megállapodás szerint a jövőben royalty paymentet fizet a Richternek, ha az amerikai piacra is bevezetik az ulipristalt, ennek mértéke nem ismert. A hírrel mindenképp távolabb került az amerikai bevezetés – véli Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. A Richter az Esmyához kapcsolódó EU piaci, valamint latin‐amerikai immateriális eszközre és üzleti értékre értékvesztést számol el. Ennek értéke előreláthatóan 42 milliárd forint, mely az audit során változhat. Emiatt a februárban már közzétettől az éves auditált üzemi és adózott eredmény várhatóan jelentősen elmarad.

Annak ellenére, hogy az értékvesztés visszafordítható számviteli művelet, nem jár készpénzmozgással, valamint a Richter a várható lépésről tájékoztatott is a negyedéves gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón, jelentős negatív tőzsdei reakciót láttunk. Ha a PRAC döntése kedvező lesz májusban, rendkívüli eredményként a most bejelentett összeg nagy része visszaírható lehet – véli a szakértő.

vizsgálat Európai Gyógyszerügynökség Esmya Richter Allergan
Kapcsolódó cikkek