Pénz- és tőkepiac

Csúcsra értek a részvény-visszavásárlások a Wall Streeten

Az amerikai nagyvállalatok rekordmennyiségben vásárolják vissza saját részvényeiket.

Az amerikai nagyvállalatok rekordmennyiségben vásárolják vissza saját részvényeiket. Az S&P 500 cégei közül az a 85 százaléknyi, amely már leadta első negyedéves jelentését, összesen 158 milliárd dollár értékben vett saját részvényt. Ez 1998 óta a legmagasabb negyedéves mutató – közölte elemzésében a The Wall Street Journal.

A háttérben részben az új adótörvények állnak:

a jogszabály adót vet ki a cégek külföldön tartott tőkéjére, ezzel motiválja a vállalatokat, hogy a befektetéseiket minél előbb visszavigyék amerikai földre.

A nagyvállalatoknak más szempontból megéri a sajátrészvény-vásárlás. Egyrészt ezekkel az ügyletekkel támaszt adnak az árfolyamnak, miközben sok befektető épp kifelé menekíti a tőkét a részvénypiacokról. Másrészt csökkentik a piacon, a tényleges kereskedelemben részt vevő részvények számát, ami megemelheti az egy részvényre eső nyereséget még akkor is, ha nem nő a profit. Harmadrészt pedig a vállalat azt a jelzést küldi a piacnak: bízik saját jó teljesítményében és eredményességében.

Forrás: AFP

Szakemberek szerint pénzbőség esetén a részvényesek számára ez az egyik legvonzóbb lehetőség, különösen, amikor a felhalmozott pénz elköltése másra, például akvizíciókra, nem lenne célszerű.

Az Apple esete jól mutatja a visszavásárlások árfolyammozgató hatását. Az IT-óriás május elején közölte: 100 milliárd dolláros részvényvásárlási programot indít.

Már aznap 4,4 százalékot emelkedett az árfolyama, azóta pedig bő 11 százalékot, holott január 1. és a bejelentés között még estek a részvények.

A S&P 500 azon húsz cége közül, amelyek a legnagyobb mértékben vettek saját részvényt az első negyedévben, 15 árfolyama múlta felül az index teljesítményét. Ez a 15 cég átlagosan 5,2 százalékkal drágult, míg az index csak 1,9 százalékot emelkedett. A Goldman Sachs elemzése szerint az idén az S&P 500 vállalatai 1200 milliárd dollárt költenek majd visszavásárlásokra és osztalékra, ez 22 százalékos bővülés lenne tavalyhoz képest. A befektetési bank közölte: eddig 2015 volt a rekordév a visszavásárlások terén, akkor 572 milliárd dollárt költöttek saját részvényekre a cégek, ez a csúcs az idén megdőlhet.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

részvény tőzsde visszavásárlás
Kapcsolódó cikkek