Pénz- és tőkepiac

Mindent visznek a személyi kölcsönök

Összesen 128 milliárd forintnyi új fogyasztási hitelről kötöttek szerződéseket a háztartások az első negyedévben, ez közel másfélszerese az egy évvel korábbi mennyiségnek. A bővülés egyértelműen a személyi kölcsönöknek köszönhető.

Nagyon jól indult az év a háztartások fogyasztási hitelei szempontjából: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az első negyedévben összesen 128 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a pénzügyi szolgáltatók, ez 46,9 százalékos emelkedés 2017 azonos időszakához képest.

A csaknem másfélszeres bővülés az új kihelyezéseknél egyértelműen a személyi kölcsönöknek köszönhető:

ezekből mindössze három hónap leforgása alatt 91,34 milliárd forintnyi fogyott, ami 55,6 százalékos emelkedés a megelőző év első három hónapjához viszonyítva.

Forrás: Új Néplap/Csabai István

Az áruvásárlási és egyéb hiteleknél az új szerződések duplázódását mutatja a jegybanki statisztika, ám a kihelyezések így is 13 milliárd forint alatt maradtak. A járműhiteleknél – a változó kamatozású vagy legfeljebb egyéves kamatperiódusú kölcsönöket figyelembe véve – 13,2 százalékos volt a növekedés egy év alatt. A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél viszont változatlanul nem talál magára a piac:

ezekből mindössze 13,24 milliárd forint értékben vettek fel január és március között a háztartások, ami 3,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbi mennyiséghez képest.

Mindezek alapján a személyi kölcsönök súlya tovább emelkedett az új fogyasztásihitel-kihelyezéseken belül: míg tavaly az első három hónapban a torta 67,4 százalékát, addig idén már 71,4 százalékát adták.

A látványosan növekvő új kihelyezések ellenére a fogyasztási hitelek állománya 3,3 százalékkal zsugorodott a márciusig tartó egy év alatt, és 2343,6 milliárd forintot tett ki.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztási hitel személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek