Pénz- és tőkepiac

Az EKB leállítja az eszközvásárlási programját

Az Európai Központi Bank (EKB) a jövő évtől megszünteti gazdaságélénkítő eszközvásárlási programját – döntött a bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.

Az EKB több lépcsőben lezárja az eszközvásárlási programját: szeptemberig marad a jelenlegi (30 milliárd eurós) vásárlási ütem, majd decemberig ezt megfelezik, majd lezárják a programot.

A Bloomberg tudósításában kiemelte, hogy a kamatkondíciókon nem változtatnak előreláthatóan 2019 nyaráig. A hírekre nagyot gyengült az euró árfolyama: a dollárral szemben 1,173-ig esett a kurzus, a nap közben még 1,18 felett is járt az árfolyam, majd 3 óra előtt már 1,17 alá csökkent.

Fotó: TradingView

Az EKB Kormányzótanácsa Rigában tartott mai ülésén gondosan megvizsgálta az inflációs pálya tartós kiigazítása felé tett előrelépéseket, figyelembe véve az eurorendszer szakértőinek legfrissebb makrogazdasági prognózisát, az ár- és béroldali nyomás mérőszámait, valamint az inflációs kilátásokat övező bizonytalanságokat is – olvasható az EKB közleményben. A Kormányzótanács ennek a felülvizsgálatnak az alapján a következő döntéseket hozta:

  • A hagyományostól eltérő monetáris politikai intézkedéseket illetően szeptember végéig a jelenlegi 30 milliárd eurós havi ütemben folytatja a nettó eszközvásárlást az eszközvásárlási program (APP) keretében. A Kormányzótanács arra számít, hogy 2018 szeptembere után annak függvényében, hogy a beérkező adatok megerősítik-e a testület középtávú inflációs várakozását, a nettó eszközvásárlás havi ütemét 2018. december végéig 15 milliárd euróra csökkenti, ezt követően pedig a nettó eszközvásárlás megszűnik.
  • A Kormányzótanácsnak az a szándéka, hogy fenntartja a politikáját, amelynek értelmében az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést a nettó eszközvásárlás befejezése után hosszabb időszakon keresztül, illetve ameddig szükséges, újra befekteti annak érdekében, hogy megmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.
  • A Kormányzótanács döntése alapján nem változik az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve −0,40 százalékos szintje. A Kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai legalább 2019 nyarának végéig jelenlegi szintjükön maradnak, mindenesetre legalább addig, amíg erre szükség van ahhoz, hogy az alakulása összhangban álljon a tartós kiigazítási pályára vonatkozó aktuális várakozásokkal.
  • Fotó: AFP/Daniel Roland

    A csütörtökön hozott monetáris politikai döntések fenntartják a meglehetősen laza monetáris politikát, amely biztosítja, hogy az infláció középtávon folyamatosan, tartós ütemben tartson a 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintekhez

    – olvasható a közleményben.

    Draghi: Elég erős az euróövezet

    Mario Draghi szerint az euróövezet elég erős ahhoz, hogy leküzdje a nagyobb kockázatokat – olvasható a Bloomberg tudósításában. Az EKB elnöke szerint ez igazolja a döntésüket, miszerint befejezik az eszközvásárlást. Mario Draghi a sajtóértekezleten ostorozta a protekcionista kereskedelmi intézkedéseket, miközben elvetette azokat a feltételezéseket, hogy az euróövezet harmadik legnagyobb gazdasága, Olaszország hátat fordítana az eurónak. Az MTI összeállítása szerint bejelentette azt is, hogy az EKB rontott az euróövezet idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzésén.

    Mario Draghi
    Fotó: AFP PHOTO / Ilmars ZNOTINS

    Az új adat már figyelembe veszi a bejelentett kereskedelmi intézkedéseket, amelyek hatása egyelőre még csak korlátozott – mondta Mario Draghi.

    Az EKB azzal számol legújabb előrejelzésében, hogy az euróövezet idei hazai összterméke (GDP) 2,1 százalékkal nő az eddig várt 2,4 százalék helyett, a jövő évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos becslését 1,9 százalékon tartotta.

    Az EKB idén és jövőre egyaránt 1,7 százalékos inflációval számol az eddig – ugyancsak mindkét évre – várt 1,4 százalék helyett.

    Mario Draghi csütörtökön az amerikai importvámok kivetésére utalva kijelentette: a protekcionista kereskedelmi intézkedések azzal a kockázattal járnak, hogy alááshatják a bizalmat a világgazdaságban, meggyengíthetik az intézményi keretek alapjait. Az Európai Központi Bank vezetője szerint „komoly károkat okozhatnak a protekcionista intézkedések, amelyek meggyengíthetik azokat az intézményi alapokat, amelyek révén hosszan tartó prosperitás volt a jellemző a II. világháború óta”.

    Vegyesen reagált a forint az EKB döntésére

    Az euróhoz képest erősödött, a frankkal és a dollárral szemben viszont gyengült a forint a főbb devizákhoz képest csütörtök délután, miközben az euró veszített árfolyamából a dollárral szemben.

     

    EKB Mario Dra­ghi eszközvásárlási program kamat jegybank
    Kapcsolódó cikkek