Pénz- és tőkepiac

Eldőlhet a két projekt sorsa

Zárt körű alaptőke-emelésről dönthet egy hét múlva a Csepel Holding. Kérdés, hogy végleges-e a leánycég eszközeinek nullára írása.

Jövő hétfőn tartja megismételt rendkívüli közgyűlését a Csepel Holding, miután a június 1-jei közgyűlés határozatképtelen volt. A megismételt közgyűlés a megjelentek számától függetlenül határozatképes lesz.

Két napirendi pontot hirdettek meg.

Az egyik az alapszabály módosítása, hogy a részvényesek az alaptőke felemelése esetén gyakorolhassák az elsőbbségi jogukat, a másik az alaptőke zárt körű felemelése 60 millió forinttal oly módon, hogy 400 ezer darab 150 forint névértékű törzsrészvényt bocsátanak ki, darabonként 700 forintos kibocsátási áron, vagyis 280 millió forint friss tőkéhez juthat a társaság.

Az alaptőke-emelés előzménye, hogy a 2017. december 31-i mérleg- és eredménykimutatásban a befektetett eszközök között a százszázalékos tulajdonú leánycég, az Excel Csepel Kft. értékét levitték nulla forintra. Erre azért volt szükség, mert a leányvállalat még futó projektjeinek eszközeire százszázalékos értékvesztés elszámolását írják elő a számviteli szabályok. A Distributed Generating Company LLC Turbina projekt összege 185,508 millió forint volt, az Econ & Energy Cons Dubai projekt összege pedig 128 539 847 forint.

Fotó: AFP

Az egyik lenullázott sztori a még 2016 februárjában három és fél éves szállítási határidővel megkötött orosz turbinaüzlet. Az Excel Csepel és a Distributed Generating Company érvényes szerződése szerint 362 millió dollár értékű, 330 kW-os áram- és hőtermelő gázturbinákat szállítanának.

A projekt finanszírozását az Exim Bank jóváhagyta 269 millió dollár hitelértékben, de az Orosz Államvasutak húzódozik attól, hogy végre nyilatkozzon a projekt továbbhaladásáról és a hitelfeltételek elfogadásáról.

Bármily ígéretesnek tűnik is ez az évek óta húzódó ügylet, immár a társaság tőkehelyzetét veszélyezteti. Az Excel Csepel árbevétele jelentősen visszaesett, miközben dolgozóinak létszámát magasan tartotta a várható nagyobb volumenű munkák miatt.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

csepel holding Orosz Államvasutak alaptőke emelés Csepel
Kapcsolódó cikkek