Pénz- és tőkepiac

Izgalmasan alakulhat az OTP kurzusa

Az OTP árfolyamát meglehetősen sok kockázati tényező billentheti ki megszokott mozgásából – véli Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője.

Rendkívül izgalmas szinteken áll az OTP árfolyama, miután az elmúlt hetek piaci nyomása után megint 9600 forintig csúszott vissza. Itt járt már az árfolyam május végén, így különösen érdekes lesz megtudni, hogy merre veszi az irányt a bankpapír.

Negatívum, hogy a technikai kép alapján egy halálkereszt rajzolódott ki az elmúlt napokban, ráadásul a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, azaz JTM Magyar Nemzeti bank által elrendelt, október 1-jétől hatályos szigorítása sem feltétlenül jó hír a hitelezés keresleti oldalának. A nemzetközi hangulat is igen törékeny, a forint árfolyama is érzi ezt, tehát mindent egybevetve az OTP részvényárfolyamát meglehetősen sok kockázati tényező billentheti ki megszokott mozgásából.

Ezzel együtt a megnövekedett kockázatok jól kezelhetők a rövid távú kereskedés során, például veszteségvágó megbízással.

Ebben az esetben a 9500 forintos szintektől nem messze már elhelyezhető lehet egy ilyen megbízás, a technikai kép ugyanis látványosan elcsúnyulna itt, jó eséllyel a 9 ezer forintos szintekig is visszacsúszhatna a papír.

Mellette viszont a felértékelődési potenciál igen magas lehet a bankpapírban, akár a 10 500 forintos szintek is elérhetők lehetnek, ha a mostani 9600 forint közeléből felfelé venné az irányt a kurzus. Ez történt egyébként június elején is, és alig pár nap alatt zajlott le a mozgás, vagyis valóban rövid távon lehet izgalmas a papír. A hozam-kockázat arány a fentiek mellett nem fest most rosszul, és némileg kárpótlást nyújt a megnövekedett kockázatokra.

Egyébként az azért optimizmusra adhat okot, s egyben növelheti a fordulat esélyét, hogy az elemzők is felértékelődést várnak hosszú távon. Bár a Morgan Stanley csökkentette az OTP célárát a minap, így is 13 400 forintra teszi, és a konszenzus is 12 ezer forint felett van, ami több mint 25 százalékos felértékelődési potenciál. Ha tehát sikerülne fordulni, az jó befektetési lehetőséget teremtene most.

STRATÉGIA OTP kurzus
Kapcsolódó cikkek