Pénz- és tőkepiac

Közkézhányadot növelne a Kulcs-Soft

A héten százezer részvényt dob piacra Kulcsár Tibor, hogy növelje a közkézhányadot szoftvercégében. Az alapító-tulajdonos lassan kivonul a cég operatív irányításából is.

Fontos bejelentést tett múlt pénteken a Kulcs-Soft. A társaság 95,795 százalékos tulajdonosa, Kulcsár Tibor a Budapesti Értéktőzsde nyilvános elérhető kereskedési rendszerén keresztül, a közkézhányad növelése céljából, 2018. június 25. napjától 2018. július 6. napjáig 100 ezer darab A sorozatú törzsrészvényt kínál eladásra, rögzített, 1390 forintos jegyzési árfolyamon. A felkínált mennyiség nem kevés, hiszen csaknem 300 ezer darab van jelenleg a kisbefektetők kezében, vagyis

a teljes 100 ezer darab értékesítése esetén egyharmadával növekedne a közkézhányad.

A rögzített jegyzési ár az idei legmagasabb vagyis olcsónak semmiképpen sem nevezhetnénk az ajánlatot.

Nem véletlenül áraztuk 1390 forintra az ajánlatot” – mondta a Világgazdaságnak Kulcsár Tibor, a Kulcs-Soft alapító nagytulajdonosa.

Olyan kis mennyiségek cserélnek gazdát az alacsony közkézhányad miatt, hogy ha ekkora mennyiséget vigyázatlanul szórnánk a parkettre, akkor azzal kárt okoznánk a társaság kisbefektetőinek

– magyarázta. Nem is a spekulánsokat célozták meg a pakettal, akik egyik nap 1200 forintért vásárolnának, hogy másnap 1250 forintért eladják a részvényt, hanem olyan, hosszú távon gondolkodó befektetőket keresnek, akik fantáziát látnak egy, az alapítása óta nyereséges, stabilan növekvő társaságban.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Kulcsár továbbra is gondolkozik egy nagyobb részvényeladáson, amelynek ez a 100 ezer darab csak egy része, s tulajdonképpen a hírverést szolgálja. Az idén szeretné 80-90 százalék közé levinni a tulajdonrészét. Ez azt is jelenti, hogy a mostani 100 ezer darabos kínálat felső korlátja sincs kőbe vésve,

ha a részvények 10 százalékára érkezne ajánlat a következő hetekben, lenne még eladó részvény, csak az eladási ár van lehorgonyozva.

A közkézhányad növelése annak kapcsán merült fel, hogy tavaly február óta Szabó Ervin a Kulcs-Soft vezérigazgatója, és Kulcsár Tibor fokozatosan kivonul az irányításból, bár továbbra is hozzá tartoznak a stratégiai és az akvizíciós kérdések, továbbá a jövőbeli termékek fejlesztési irányai. A kisbefektetők erősödése a menedzsment felelősségét növelheti.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

közkézhányad Kulcs-Soft
Kapcsolódó cikkek