Pénz- és tőkepiac

Nemzetbiztonsági okok miatt védi a csipszektort az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültségek miatt Washington a hadiiparban is kulcs­fontos­ságú csipgyártók­nál nem engedne lényegi befolyást szerezni.

Az iparilag fontos technológiai cégekben 25 százalékos szinten korlátozná az Egyesült Államok a kínai vállalatok tulajdonszerzését. A hivatalos bejelentés pénteken érkezhet meg. Szakértők szerint Donald Trump amerikai elnök terve a kereskedelmi háború további eszkalálódásához vezethet, zavart okozhat a pénzpiacokon, és a globális növekedést is lassíthatja.

Az amerikaiak olyan kulcsfontosságú ágazatokban akadályoznák meg a kínai fejlesztéseket, mint az informatika, a repülőgépgyártás, a hajózás, a gyógyszeripar, a fejlettebb hajtásláncú járművek, a robotika és más, csúcstechnológiát igénylő iparágak. Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma és a nemzetbiztonsági tanács ezeken a területeken nagyobb exportellenőrzést is javasolt Kína irányába – írta a Reuters. A korlátozási javaslat az állami és a magántulajdonban lévő kínai vállalatokra is vonatkozna.

A technológiát szeretné Kína megszerezni, nem a cégeket
Fotó: AFP

Kína elsősorban a csipgyártás és csipfejlesztés területén akar terjeszkedni, ennek főleg biztonságpolitikai oka van. Donald Trump felismerte, hogy ez a terület az Egyesült Államok szempontjából kulcskérdés. Kína nem piacot akar venni, ezért nem a nagy technológiai cégeknél, hanem a közepeseknél és a kicsiknél próbálkozik. Peking szempontjából a technológia megszerzése az elsődleges cél

– mondta a Világgazdaságnak Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Szerinte a részvénypiacokon az érintett cégek árfolyamába valamennyire már beépült, hogy a befektetők számottevő kínai érdeklődéssel is kalkulálhattak. „Azt még nem lehet megmondani, hogy a technológiai cégek kurzusa emiatt mennyivel eshet majd. A csipek számos területen kiemelt fontosságúak, az önvezető autóktól kezdve az ipar számos területén át egészen a kémműholdakig. Kínában az okosváros-megoldások is kiemelt fontosságúak. Igaz, ott nem feltétlenül azt kell ez alatt érteni, hogy az emberek minél egyszerűbben és gyorsabban közlekedhessenek, hanem a megfigyelésük és az ellenőrzésük lehet inkább előtérben” – tette hozzá Czachesz Gábor.

Rámutatott, hogy a jövő hadseregében is kulcskérdésnek számít a csiptechnológia. Az önvezető, pusztító, robottechnológiát alkalmazó rakétáknál megkerülhetetlen a korszerű csipek szerepe.

Magyarország is szigorításra készül

Az ország biztonsági érdekeit sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a kormány. Eszerint csak úgy szerezhet magyarországi székhelyű gazdasági társaságban a meghatározottnál nagyobb tulajdonrészt az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen, illetve Svájcon kívüli állam állampolgára vagy ilyen államban bejegyzett jogi személy, egyéb szervezet, ha ezt bejelenti az illetékes miniszternek, aki ezt visszaigazolja. Ez a szabály a fióktelepekre is vonatkozna. A fegyvergyártás és bizonyos haditechnikai, titkosszolgálati eszközök előállítása, egyes pénzügyi szolgáltatások és fizetési rendszerek működtetése, valamint a villamos energiáról, a földgázellátásról, a víziközmű-szolgáltatásról, az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenység számítana engedélykötelesnek. A törvény, ha a parlament elfogadja, október 1-jén léphet életbe. | B. A.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

USA technológiai szektor csip Kína
Kapcsolódó cikkek