Pénz- és tőkepiac

Rekordévet zárt az Ariston Thermo

A hazai kazánpiacon évi 10 százalékos bővülést tervez a megjelenésének huszadik évfordulóját ünneplő Ariston Thermo.

Rekordot jelentő 1,57 milliárd eurós forgalommal zárta a 2017-es üzleti évet az Ariston Thermo, ez tíz százalékkal magasabb az előző évinél. A többi között kazánokat és vízmelegítőket gyártó olasz családi vállalkozás, adó-, kamatfizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 7,7 százalékkal, 192 millió euróra nőtt. Ebből 83 millió volt az adózott nyereség – áll az iparvállalat közleményében.

Az Ariston Thermo tavaly csoportszinten 79 millió eurót, az előző évinél 15 százalékkal többet fordított termelékenység- és hatékonyságnövelő beruházásokra. Felvásárlások terén is aktívak voltak az olaszok, akik megerősítették észak-amerikai pozíciójukat a helyiségfűtés és vízmelegítés terén dolgozó amerikai HTP 51 százalékos üzletrészének megvásárlásával.

Fotó: AFP

Előző évben szektortársát, a kanadai NTI-t szerezte meg ar Ariston Thermo. Idéntől az izraeli Atmor Industries is a cégcsoport portfóliójához tartozik. Tunéziában pedig felavatták új gyárukat, amellyel ellátják az észak-afrikai piacot átfolyós gázüzemű vízmelegítőkkel. Fejlemény, hogy a Merloni-család irányítása alatt álló Ariston Thermo megvásárolta az amerikai Whirlpool olaszországi Albacinában lévő üzemét, ahol a gyártás megtartása mellett kutatás-fejlesztési bázist is kialakítanak.

A cég a magyar piacon 20 éve van jelen, ezalatt mintegy 150 ezer kazánt és 600 ezer vízmelegítőt adott el.

Pavek Gábor igazgató szerint az építőipar fellendülése jó hatással van a hazai piacra, az új építésű ingatlanokba már sokszor a legmodernebb, hibrid technológiát választják.

A lakosság nagyobb része viszont a meglévő kazán cseréjére vagy a vízmelegítőre költ inkább.

A szigorú uniós kibocsátási korlátozások (ErP) 2016-os bevezetése, a kondenzációs kazánok viszonylag magasabb ára miatt egy időre megállt a piaci növekedés, de a most már ismét emelkedő trendet mutatnak az eladások. Pavek Gábor szerint éves szinte 10 százalékos növekedést tudnak eléri Magyarországon a modern kondenzációs kazánok piacán.

eredmény Pavek Gábor Ariston Thermo
Kapcsolódó cikkek