Pénz- és tőkepiac

Sereghajtóvá vált a BUX a régióban

Az MSCI átsúlyozása miatti OTP-eladások is lefelé húzták a BUX-ot, bár a pesti tőzsdeindex az idén még mindig 1,5 százalékos pluszban van.

Az elmúlt hónapban átlagosan 2,7 százalékkal estek a régiós országok vezető tőzsdeindexei. Legjobban, 7,7 százalékkal a BUX zuhant, és a számottevő forgalmú börzék közül egyedül a prágai mutatója emelkedett. Bécsben 3,1, Varsóban 5,9, Bukarestben pedig 7,3 százalékos volt a mínusz.

A régió nagyobb papírjai közül a Mol és az OTP, a lengyel PZU, KGHM, PKO Bank Polski, a cseh és az osztrák Erste, valamint a román Transelectrica, az OMV Petrom, a Digi és a BRD is 10 százaléknál többet esett májusban.

A régió nyertese a kis forgalmú ljubljanai börze volt 4,7 százalékos plusszal, ott a KD Group és a Gorenje húzta felfelé a mutatót.

A KD Group pénzügyi csoport árfolyama 300 százalékkal lőtt ki májusban azután, hogy eladta az Adriatic Slovenica biztosítót 245 millió euróért az olasz Generali csoporthoz tartozó Generali CEE Holdingnak.

Az általános zuhanás leginkább azzal magyarázható, hogy az amerikai állampapírok hozama emelkedett, és ezért a tőke a fejlett piacok felé mozdult el. A dollár is erősödött, ami szintén nem tesz jót a fejlődő piacoknak, amelyek közé a régió nagy része tartozik

– mondta a Világgazdaságnak Kocsi János, az Amundi Alapkezelő régiós részvényportfólió-menedzsere.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A régióból Ausztriát és Csehországot sorolják a fejlettebb piacokhoz a magas egy főre jutó reál-GDP és a stabilabb politikai helyzet miatt. Ennek a két országnak nagy előnyt jelent a német gazdasághoz fűződő szorosabb kapcsolata is. Ezek részbeni hatása lehet, hogy a cseh index emelkedett, míg a bécsi csak feleakkora arányban csökkent, mint a varsói és a budapesti.

„Érzékenyebb a kockázatokra a magyar és a lengyel piac. A második negyedévben mindhárom eszközosztály,

a részvény-, a kötvény- és a devizapiac is esett.

Lengyelországban felmerült, hogy a tervezett atomerőmű finanszírozásában részt kellene venniük a részben állami tulajdonú tőzsdei cégeknek. Ez olyan kockázat, amely a tengerentúli befektetőknél az egész régióra, így a magyar piacra is hatást gyakorolt az elmúlt időszakban” – tette hozzá a részvényportfólió-menedzser, aki szerint a befektetők nem tartják teljesen függetlennek a régiós nemzeti bankok egy részének működését, ami szintén kockázatokat jelent a részvénypiacon is.

Mindehhez még hozzáadódott a magyar részvénypiacon, hogy a BUX-kosárban 36 százalékos súlyú OTP árfolyama 13,7 százalékkal csökkent, amiben az MSCI átsúlyozása miatti eladásoknak is nagy szerepük volt. Az olasz kormányalakítás körüli huzavona is rontotta az európai és ezen belül térségünk tőzsdeindexeit.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

 

BUX régiós tőzsdék
Kapcsolódó cikkek