Pénz- és tőkepiac

Tovább lazítanák a Dodd–Franket az amerikai piaci szereplők

A Fed tovább puhítaná a pénzügyi válság utáni szigorú banki szabályozást. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet a 2010-es Dodd–Frank-törvény egyik részét, a Volcker-szabályt finomítaná. A szabályozás keretrendszere nem változna, a pénzügyi szektor azonban egyértelműbb fogalmak alapján és alacsonyabb költségekkel dolgozhatna tovább.

A Paul Volcker volt Fed-elnök által írt szabály korlátozza a befektetési bankok saját számlás kereskedését a hedge fundokban és a magántőkealapokban. A szabályozás célja az volt, hogy meggátolja a bankszektor olyan befektetési ügyleteit, amelyek nem az ügyfelek érdekeit szolgálják, inkább szerencsejátékhoz hasonlítanak. A rendelkezések már 2010-ben a Dodd–Frank-törvény részei lettek, de hatálybalépésüket elhalasztották, végül többszörös áttekintés után 2015 óta alkalmazzák őket. Az elmúlt három évben folyamatos volt a könnyítésre irányuló lobbizás, a lapnak nyilatkozó források szerint azonban az elmúlt hónapokban felerősödtek ezek a tevékenységek.

Pénzt és energiát takaríthatnak majd meg a lazítással
Fotó: AFP

A bankok egyik panasza az volt, hogy a törvény nem tisztázza, mit tekint saját számlás kereskedésnek. Erre maga Volcker azt válaszolta: „A pornográfiának sincs definíciója, mégis egyből felismerjük, ha látjuk.” A lobbisták másik kifogása, hogy aránytalanul magasak a jogi megfeleléssel járó költségek. Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója a problémákat úgy összegezte, hogy a kereskedőknek jogászra és pszichológusra is szükségük van ahhoz, hogy a tevékenységüket a szabályozáshoz igazítsák.

Piaci források a Reutersnak azt mondták: nem számítanak nagyobb arányú változásra a törvényben, de a bankok mindenképp pénzt és energiát takaríthatnak majd meg a lazítás után.

A piaci források a Fed mellett a jóváhagyáshoz szükséges többi öt szabályozó hatóságtól is a puhítás jóváhagyását várják. A lobbisták nagyobb arányú könnyítést szeretnének kiharcolni, ám ez még akár több évbe is telhet. Csak a kongresszus tudná nagyobb arányban megváltoztatni a törvényt, erre azonban idén már aligha kerül sor.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

dodd-frank Fed volcker válság
Kapcsolódó cikkek