Pénz- és tőkepiac

Hírbe hozták az OTP-t a VTB szerb leányával

Megválik az orosz VTB Bank a szerb érdekeltségétől, erre máris elindultak a találgatások, az OTP Bank neve is a lehetséges vevőjelöltek között szerepelhet.

Megválik az orosz VTB Bank a szerb érdekeltségétől, erre máris elindultak a találgatások, az OTP Bank neve is a lehetséges vevőjelöltek között szerepelhet. Az orosz bankpiac második legnagyobb szereplőjének számító pénzintézet elnöke, Andrej Kosztyin a SeeNews kérdésére közölte, hogy

egy közép-európai befektetővel (hogy ez bank lenne, nem pontosították) folytatnak előrehaladott tárgyalásokat. Az eladási árat Kosztyin 10 millió euróban jelölte meg, amely jóval a részvények névértéke alatt van, hisz a szerb VTB Banka 7,3 millió darab értékpapírjának 4,2 eurós névértékéből 30,8 millió eurós összérték adódna.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Az OTP szerb érdekeltsége nem kommentálta az akvizícióról szóló feltételezéseket, ahogy a Világgazdaság is hasonló elutasító választ kapott a hazai pénzintézettől. Lapunknak hozzátették: az OTP Bank továbbra is vizsgálja az akvizíciós lehetőségeket a régióban, különösen azokban az országokban, ahol már jelen van. A Concorde vezető elemzője, Hai Thanh Le Phuong a Világgazdaságnak elmondta, hogy ha valóban 10 millió euróért kelne el a szerbiai bank, az jó árat jelentene a vevőnek.

Ugyanakkor kevésbé valószínű, hogy ez lenne az elsődleges célpont az OTP számára: a VTB Banka mérlegfőösszege 100 millió euró, míg az OTP szerb bankjáé 1,5 milliárd euró.

Nem zárható ki, hogy végül az OTP-hez kerül a VTB Banka, de megítélésünk szerint a Société Générale eladósorban lévő csomagja sokkal vonzóbb. Ebben van egy szerb bank, továbbá bolgár, moldáv, montenegrói, albán és macedón leánybankok is

– fűzte hozzá a vezető elemző.

 

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

OTP concorde vtb bank
Kapcsolódó cikkek