Pénz- és tőkepiac

Visszatértek a spekulánsok a tőzsdére

Tizenéves rekordra ugrott a származtatott piaci forgalom a tőzsdén májusban az ingadozó árfolyamok miatt. Ami viszont a spekulánsoknak aranybánya, a hosszú távú befektetőket elriaszthatja.

Ellepték a spekulánsok májusban a Budapesti Értéktőzsdét (BÉT). Erre utal, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint a származtatott piac forgalma jócskán megugrott, 1722 milliárd forint volt, ami majdnem 12 éves rekord. Egy átlagos hónapban tavaly kevesebb mint 550 milliárd forintnyi forgalmat bonyolítottak le a származtatott termékeivel, ebben persze szerepet játszhatott az is, hogy 2017-ben jobbára csak emelkedtek az árfolyamok, a shortosoknak nem sok babér termett. A teljes származtatott tőzsdei forgalomból 1263 milliárdot tett ki az ügyfelek megbízásából elvégzett tranzakciók értéke, ami közel 11 éves rekordnak felel meg. Az idén öt hónap alatt csaknem 4650 milliárd forintnyi származtatott tőzsdei ügyletet kötöttek a BÉT-en, 45 százalékkal többet, mint tavaly.

Fotó: Shutterstock

A forgalom megugrásának az oka az lehetett, hogy májusban megnőtt a piacon a volatilitás. A kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak, az Oroszországgal szembeni szankciók, a törökországi bizonytalanságok és a forint gyengülése is azt eredményezte, hogy a hónapot 38 ezer pont fölött indító BUX index május vége felé már 35 ezer pont alatt járt. Ez pedig jó lehetőséget teremtett arra, hogy a spekulánsok ismét fogadhassanak a részvények árfolyamának esésére.

A statisztikákból az is látszik, hogy a kisbefektetők hét éve nem látott mennyiségben vásároltak májusban részvényeket, ennek is köszönhető, hogy az azonnali piaci forgalom emelkedett.

Az ötödik hónapban csaknem 580 milliárd forint értékű tranzakciót bonyolítottak le a pénzügyi szolgáltatók a tőzsdén, ebből 450 milliárdot tett ki az ügyfelek megbízása alapján teljesített ügylet, a többi saját számlás forgalom volt. Január és május között az azonnali piacon a teljes forgalom 2858 milliárd forint volt, ami majdnem 20 százalékkal magasabb a tavalyinál.

A tőzsdei esés eredményeként azonban a pénzügyi cégeknél lévő értékpapírok állománya csökkent.

Május végén az ügyfelek számláin 34 705 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak nyilván, 284 milliárddal kevesebbet, mint egy hónappal korábban. A devizás értékpapírok mennyisége mellesleg nőtt – ebben szerepet játszhatott a forint gyengülése is –, a forintalapú értékpapírok volumene azonban visszaesett.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

tőzsde spekulánsok
Kapcsolódó cikkek