Pénz- és tőkepiac

Hitelre csábítanak már a kereskedők is

Robbanásra számíthatunk augusztusban a fogyasztási hitelek piacán. A kihelyezési szempontból az elmúlt években rekordokat hozó hónapban már nemcsak a bankok, de a szolgáltatók is hitelt ajánlanak.

Az idei nyár mindenképp csúcsot dönt a fogyasztási hitelek terén, hiszen a statisztikák szerint nem törik meg a dinamika. A Magyar Nemzeti Banknak ugyan még csak az első nyári hónapról – júniusról – vannak adatai, de azok azt mutatják, hogy sikerül tartani az addig csak májusban elért, 40 milliárd forintot meghaladó kihelyezést. Május–júniusban (szezonálisan nem igazítva) 85,88 milliárd forint személyi hitelt helyeztek ki a hitelintézetek, mindez 42,2 százalékkal múlja felül a 2017-es év nyár elejét, és 2,3-szer akkora összeg, mint amit 2016-ban tudtak kihelyezni a hitelintézetek. Júniusban ugyan a visszaesés magasabb volt – 3,5 százalékos – a rendre májusban bekövetkező első féléves csúcshoz képest, mint a tavalyi 2,2 százalék, de összességében nagyon magas értékekről beszélhetünk. Augusztusban minden újra robbanni szokott, most ráadásul tovább pörögnek a személyihitel- és hitelkártya-akciók a tanévet megelőzően – immár a szolgáltató partnerek is hirdetik az olcsó hitellehetőségeket.

Az OTP-nél szeptember 30-ig igényelhető az akciós személyi kölcsön, ráadásul a korábbi feltételekkel ellentétben a maximális hitelösszeg 7 millió forintról 8 millió forintra emelkedett, miközben a kamatok 0,5-2,7 százalékponttal lettek alacsonyabbak. A legalacsonyabb kamattal 7,1–8 millió forint között lehet személyi kölcsönt igényelni, ekkor 7,99-ot számol fel a bank. Továbbra is él az online kuponkódakció is, amelynek révén a kamatokból további 1 százalékpont kedvezményt lehet elérni.

Az augusztusi akciók a tanévkezdést „segítik” – meg a rekordmértékű kihelyezést
Fotó: VG / Darnay Katalin

A Raiffeisen Banknál szeptember 28-ig az új ügyfelek 7-10 százalékpont kamatkedvezményt is kaphatnak a standard 17,95 százalékos kamatból annak függvényében, hogy mekkora hitelösszeget igényelnek, illetve, hogy mekkora a bank által elfogadott havi nettó jövedelmük (250, illetve 400 ezer forint a két sáv) – bizonyos esetekben az aktív számlahasználathoz kapcsolt kedvezmény is igénybe vehető a mostani kedvezménnyel párhuzamosan. A bankkal kapcsolatos hír az is, hogy a múlt hét óta a bankszámla-hitelkeret emelésére vonatkozó igénylés esetén nem számolnak fel szerződésmódosítási díjat.

Teljesen új termékkel rukkolt elő az Oney: a BankRáció.hu hitellistájában feltűnt Flat12 személyi kölcsön 500 ezer és 9,9 millió forint közötti hitelösszeg esetében igényelhető 24–84 hónapos futamidővel. A termék kamata 12 százalék, folyósítási díjat nem számítanak fel. A konstrukció teljes hiteldíjmutatója (THM) 12,68 százalék.

A Budapest Bank közvetítői ezentúl 2,99 millió forint feletti személyi hitelt is tudnak a bank felé közvetíteni – adta hírül a pénzintézet. A bank mint a Tesco pénzügyi partnere örülhet, hiszen a kereskedelmi lánc komoly reklámkampánnyal hirdeti a tanévkezdést és a hozzá kapcsolódó akciókat, és emellett a hitellehetőséget is. Az ajánlat ugyanakkor „csak” meghosszabbított: a Tesco privát kölcsön expressz és a Tesco prémiumkölcsön, valamint a Tesco kis kölcsön 7,9–24,9 százalékos THM mellett érhető el, míg a Tesco hitelkiváltó kölcsön fix 14,9 százalékos kamatot és 16,2 százalékos THM-et kínál.

Hitelkártyafronton szintén a Budapest Bank aktív: a bank 4, 6, 8, 10 hónapos „nullaszázalékos” részletformáló szolgáltatással könnyíti meg bármelyik Budapest Bank által kibocsátott hitelkártya-tulajdonos helyzetét, aki augusztus 26-ig a Media Markt áruházakban vásárol.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

tanévkezdés hitel fogyasztási hitelek
Kapcsolódó cikkek