Pénz- és tőkepiac

Jobban járt, akinek augusztusban változott a törlesztőrészlete

A Világgazdaság számításai szerint akár 314 forinttal is kevesebb lehet egy hatmillió forintos, tizenöt éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete.

A Világgazdaság számításai szerint akár 314 forinttal is kevesebb lehet egy hatmillió forintos, tizenöt éves futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete, miután lefordult a csúcsról a három hónapos budapesti bankközi kamatláb (Bubor), így a havi részlet 40 546 forint lehet. A változó kamatozású lakáshiteleknél gyakran használt és a nemzetközi kamatszintek meghatározásánál is mérvadó, három hónapos Bubor idei csúcspontját július 4. és 6. között érte el, ekkor 0,3 százalékon állt a bankközi kamatláb,

amelynek értéke a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos közzététele (Bubor fixing) szerint augusztus 21-én 0,19 százalék volt, sőt a hónap elején 0,16 százalékon is járt.

Lényeges hozzátenni, hogy a számítások elméleti csökkenést mutatnak, hiszen a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletét nem naponta határozzák meg, hanem a rögzített kölcsönökhöz hasonlóan a kamatperiódus végén derül ki, mekkora lesz a következő időszakban a havi befizetendő összeg. A változó kamatozásnál rendszerint a kamat alapját bankközi kamatláb időszaka jelenti a kamatperiódus hosszát is, leggyakrabban a három hónapos Bubort alkalmazzák a hitelintézetek, de a hat hónapos és az egyéves (tizenkét hónapos) kamatperiódus sem ritka.

Fotó: Kallus György

A bankok gyakorlata jellemzően az, hogy a három hónapos Bubornál a naptári negyedév kezdetén, a hat hónapos bankközi kamatlábnál pedig a naptári fél év elején vizsgálják a bankok a kamatszintet. Ebből a szempontból kellemetlenül érinthette az adósokat, hogy a fél év első közzétételekor az MNB által közölt hivatalos három hónapos árfolyam 0,26 százalék volt, míg

a hat hónapos Bubor a legutóbbi fordulójakor, januárban közzétett 0,06 százalékról július első munkanapján már 0,38 százalékra emelkedett.

Ennek ellenére egyelőre nem kell az adósok komolyabb problémáitól tartani, hiszen arányaiban a kamatok alig emelkedtek, ahogy a példánk is mutatja, az egy százalékot sem érte el a változás. Ugyanakkor intő jel lehet arra tekintve, hogy az elemzők a mostaninál számottevően magasabb kamatokat prognosztizálnak, és a nyár eleje óta már az MNB is utalásokat tett arra, hogy két éven belül szigorító intézkedéseket tehet, ami fokozatosan emelheti a hitelek törlesztőrészletét.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

törlesztő augusztus
Kapcsolódó cikkek