Pénz- és tőkepiac

Kényszerértékesítéssel kaphat új nagytulajdonost a Kartonpack

A tavaly óta irreálisan magas árszinteken, tetszhalotti állapotban, nullához közeli forgalommal lebegő Kartonpack befektetői új tulajdonos megjelenésében bízhatnak, akinek kötelező vételi ajánlatot kellene tennie.

Igazgatósági ülést tartott a Kar­tonpack, amelyen jelen voltak Schneider Ferenc, Stefa­novits Gábor és Kerék László igazgatósági tagok. Az egyöntetű szavazatukkal támogatott határozat, amelyet tegnap tettek közzé a BÉT honlapján, azzal foglalkozik, hogy egy tőzsdei cég esetében a befolyásszerzés ténye független attól, hogy milyen jogcímen jut az új tulajdonos a részvényhez.

Tehát nem csupán akkor történhet befolyásszerzés, ha adásvétel, csere vagy ajándékozás történik, hanem akkor is, ha végrehajtási eljárásban, kényszerértékesítés során, például árverésen jut valaki a részvényekhez.

És ilyen esetben sem mellőzhető a nyilvános vételi ajánlat. A határozat indoklásában arra a körülményre hivatkoznak, hogy a Britton Capital and Consulting Kft. ellen végrehajtási eljárás van folyamatban, mert a bíróság a magyar állam javára vagyonelkobzást rendelt el.

A Kartonpack korábbi irányítóját, Kerék Csabát a Kulcsár-ügyben ítélték el jogerősen. Másodrendű vádlottként, az elsőfokú ítéletet 9 hónappal mérsékelve, 3 év szabadságvesztésre és 5 millió forint pénzbüntetésre ítélték.

A bíróság eltiltotta a cégvezetéstől, s teljes vagyonelkobzást rendelt el az érdekeltségébe tartozó Britton Capital and Consulting Kft.-re és az amerikai Britton Llc.-re.

Az előbbi a Kartonpack 61,9 százalékos, az utóbbi pedig a 29,58 százalékos tulajdonosa. Az külön érdekesség, hogy a BÉT honlapja szerint Kerék Csaba még mindig az igazgatóság tagja.

Fotó: Kartonpack

Időközben a Kartonpack két közgyűlésén is döntések születtek az igazgatóság összetételéről. Mindkét esetben 312 049 darab szavazott, ami csak úgy lehetséges, hogy a Britton Capital and Consulting képviselője szavazott, mert ennyi részvénye a többi tulajdonosnak összesen sincs. Az április 26-i közgyűlésen igazgatósági taggá választották Stefanovits Gábort és Kerék Lászlót, együttes képviseleti és cégjegyzési joggal.

A július 9-i közgyűlésen Schneider Ferenc, Stefanovits Gábor és Kerék László igazgatósági tagságáról döntöttek, ezúttal már önálló képviseleti és cégjegyzési joggal.

A Kartonpack részéről a befektetői kapcsolattartó nem kívánt nyilatkozni a Világgazdaságnak, az igazgatósági tagok tegnap nem tartózkodtak a telephelyen, s a telefonos elérhetőségüket sem adhatta meg a titkárság.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

kartonpack Britton Capital and Consulting BÉT
Kapcsolódó cikkek