Pénz- és tőkepiac

Olcsóbb riválisainál a Richter

Szektorális összevetésben olcsók a Richter-részvények, az alulértékeltség különösen a múlt héten publikált, a vártnál jobb negyedéves eredmények ismeretében szembeötlő.

Nyolc éve nem látott magas profitról számolt be múlt héten a Richter, az adatok ismeretében még inkább szembetűnő, mennyire alacsony a gyógyszergyártó részvényeinek értékeltsége. A régiós szektortársakkal összevetve a szlovén Krka után a második legolcsóbb a Richter, előbbi ugyanakkor tisztán generikusgyógyszer-gyártó, míg a magyar cég portfóliójában három originális készítmény is található, amelyeken sokkal nagyobb az értékesítési árrés.

A Richter-papírok árfolyama idén 23,2 százalékkal süllyedt, ám a profitvárakozás érdemben nem csökkent, így a előremutató értékeltségi mutatói nagyot estek.

A Reuters összesítése szerint a következő 12 hónapra vonatkozó részvényár/egy részvényre jutó profit (P/E) hányad 13,46-os értéket mutat, míg a versenytársak átlaga ennél 15 százalékkal magasabb, 15,83-os értékeltséget jelez.

A Richter számára kulcsfontosságú lesz az Esmya amerikai piaci bevezetése
Fotó: Richter Gederon

A szlovén versenytárs P/E rátája a tegnapi árfolyam szerint 10,5-es értéken áll. Szintén alulértékeltséget jeleznek a Richter-részvények a vállalatérték és a kamat, adózás és amortizáció előtti eredmény összevetésében: az EV/EBITDA mutató 7,71-os értéket tükröz, míg a szektor átlaga 9,53; vagyis a magyar gyártó értékeltsége 19 százalékkal alacsonyabb. Az Erste elemzői rámutattak, hogy az árfolyamból az Esmya és a cariprazine hatóanyagú készítmények pozitív hatása szinte teljesen kiárazódott: a részvény értékeltsége most a 2015-ös szinten van.

A második negyedéves eredmények és benne a pozitív meglepetést okozó 24,3 milliárd forintos nettó nyereség bejelentése óta a Richter-papírok árfolyama 5 százalékkal emelkedett.

Meglepetés azonban, hogy az elemzői célárak többsége nem változott, sőt a JPMorgan tegnap a korábbi 7060 forintos célszintet 6970 forintra mérsékelte, a vételi ajánlás fenntartása mellett. A Reuters összesítésében nyolc elemzői ajánlás szerepel, a célárak 5280 és 7200 forint között szóródnak, vegyes ajánlások mellett. A célszintek átlaga 6246 forint, amely 20,1 százalékos felértékelődéssel kecsegtet.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Krka RÉSZVÉNYEK Richter
Kapcsolódó cikkek