Pénz- és tőkepiac

Pörgésben maradt tavasszal az ICO-piac

Az érdeklődés továbbra is hatalmas, a befektetett pénz átlagos megtérülése viszont mélyen a negatív tartományban van – derül ki a második negyedéves összesítő adatok elemzéséből.

Az érdeklődés továbbra is hatalmas, a befektetett pénz átlagos megtérülése viszont mélyen a negatív tartományban van – derül ki a második negyedéves összesítő adatok elemzéséből.

Több mint 8,3 milliárd dollár áramlott 2018 második negyedévében a globális ICO-piac­ra – írja legfrissebb összefoglalójában az ezt az új befektetési területet kutató ICOrating.

Az előző negyedév 3,3 milliárd dolláros tokenkibocsátásához képest ez 151 százalékos növekedés.

Fotó: MTI/EPA/Miraflores

Tavaly az egész első fél évben csupán 1,2 milliárd dollárt költöttek tokenekre a kockázatot kedvelő, új generációs befektetők, akiket egyébként támogatóknak hívnak a szektor avatott szakértői. Az ICO az angol Initial Coin Offering rövidítése, és a közösségi finanszírozás új formáját valósítja meg. Az ICO célja, hogy a nyilvános felhívást kiadó csoport vagy más szóval tokenek kibocsátásával szerezzen tőkét egy projekt finanszírozásához. Az így kibocsátott kriptovaluta szerencsés esetben akár tőzsdére is kerülhet.

Visszatérve a legutóbbi lezárt negyedév adataira, azért arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy az összesen 827 projektnek csak a felére tudtak a kibocsátók 100 ezer dollárnál nagyobb összeget beszedni, és ha ezt a számot összevetjük 2017 első fél évének a mutatójával, amikor a befektetők a projektek 87 százalékára fizettek be legalább ekkora összeget, akkor ez a színvonal romlására utal. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a projektek 55 százaléka meghiúsult, mivel az előzetesen kitűzött minimális összeget a kibocsátók nem tudták összeszedni. Ilyenkor egyébként a támogatók visszakapják a pénzüket. A bejelentett ICO-k mindössze 7 százalékát vezették be valamelyik ezzel foglalkozó digitális tőzsdére, és amelyeknek ez sikerült, azok is lassabban értek célba, az előző negyedévinél hat nappal hosszabb volt ugyanis az átfutási idő. A legjobb projektek átlagosan 50 millió dollárra tettek szert, és három olyan eset is akadt, amikor a bevonandó tőkét egy nap alatt előteremtették.

A teljes cikk a pénteki Világgazdaságban olvasható

kriptovaluták kriptodevizák eredmény ICO
Kapcsolódó cikkek