Pénz- és tőkepiac

A vállalkozások egyre bátrabban veszik fel a hiteleket

A lakásépítések mellett az irodafejlesztések is jelentősek a szektorban. Szintén klasszikus hitelfelvevő az agrárszektor, de a rövid távú hiteleknél a feldolgozóipari és a kereskedelmi cégek is jelentős szereppel bírnak.

A magyarországi vállalati hitelezés folyamatosan bővül, aminek több oka van, így a kedvező makrogazdasági mutatók és az alacsony kamatok is segítik a hitelezést. Emellett azonban a kulcs a KKV-k optimizmusa, a tapasztalatok szerint a legkisebb cégek is fejlesztenének, ha kell, akkor hitelből – írja az OTP sajtóközleménye.

A statisztikák alapján a KKV szektor a hazai hitelpiac motorja. Az év második negyedévében a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint folytatódott a vállalati hitelezés bővülése:

az elmúlt 12 hónapban 750 milliárd forinttal emelkedett a hitelállomány, az elmúlt negyedévben pedig 240 milliárddal. A 750 milliárd forint bővülés 12,1 százalékos növekedésnek felel meg. Ezen belül a KKV-hitelezés 16 százalékkal emelkedett.

A szektoron belül a legnagyobb mértékű növekedést a mikrovállalkozások produkálták, 22 százalékot. A legkisebb cégek jellemzően egymillió forint alatti, rövid lejáratú hiteleket vesznek fel, vagyis értékben nem ez a szegmens adja a kihelyezett hitelállomány nagyját.

Az elmúlt 12 hónapban kötött új hitelszerződések teljes volumene közel 3900 milliárd forint volt, amely mintegy 20 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A második negyedévben a növekedési üteme várakozások feletti, 4,4 százalékot ért el. Az júliusban 3,4 százalék volt az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva, de a következő negyedévekben lassú csökkenésre lehet számítani. Az államháztartás hiánya augusztusra megugrott ugyan, de ez leginkább az uniós elszámolások és az augusztusra előrehozott, szeptemberi miatt lőtt ki, a 2,4 százalékos hiánycél a kormány szerint nincs veszélyben

Fotó: Vémi Zoltán

A kedvező makrogazdasági adatok mellett a 0,9 százalékos is kedvez a hitelezésnek. Bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elkezdte lassú kamatemelési ciklusát, ez egyelőre nem gyűrűzött be a magyarországi piacra. Hozzá kell tenni azonban, hogy középtávon már számítani kell a hitelkamatok emelkedésére is. A Növekedési Hitelprogram kivezetése után a Piaci Hitelprogram (PHP) fenn tudta tartani a hitelezés bővülésének lendületét.

Ehhez persze az is kellett, hogy a bankok is egyre kedvezőbb feltételeket nyújtsanak. A második negyedévben főként a kamatfelárakon faragtak a pénzintézetek, de a kockázatos hitelekre számolt prémium is érezhetően csökkent. A várakozások szerint a harmadik negyedévben a kamatfelárak további csökkenése mellett dominánsan megjelenik majd az enyhítések között a hosszabb futamidő és a felvehető összegének emelése is – írja a közlemény.

A lakásépítések mellett az irodafejlesztések is jelentősek a szektorban. Szintén klasszikus hitelfelvevő az agrárszektor, de a rövid távú hiteleknél a feldolgozóipari és a kereskedelmi cégek is jelentős szereppel bírnak.

Az OTP szerint a lakásépítési bumm nemcsak a vállalati oldalon mutatkozik meg, a lakosság számára is komoly motivációt jelent a korszerűsítésre a kedvező hitel. És a nulla százalékos hitelnél nehezen lehet kedvezőbbet kitalálni. A lakóépületek energiahatékonyságának és felhasználásának növelését célzó hitelprogram ilyen. A legfeljebb ötmillió forint összegű hitelt az MFB pontokon lehet igényelni, a hitel feltételei január óta különösen kedvezőek – olvasható a közleményben.

otp business hitel kkv
Kapcsolódó cikkek