Pénz- és tőkepiac

Érik a fordulat az ausztrál dollárnál

A pozícióba lépéssel célszerű lehet megvárni a Fed szerda esti kamatdöntését.

Péntek reggel a Standard & Poor’s megerősítette Ausztrália AAA hitelbesorolását, és a negatív kilátást stabilra javította. A hitelminősítő az indoklásban kiemelte, hogy csökkent a nyersanyagárak esésének valószínűsége, ez pedig továbbra is támogathatja az ausztrál gazdaságot. Ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy a költségvetésben célszerű lenne puffereket képezni egy esetleges ingatlanpiaci árzuhanás esetére.

Fotó: AFP/Bodo Marks/dpa

Az ausztrál gazdaság rendkívül dinamikusan bővül, az idén rendre 3 százalék feletti GDP-növekedést mértek. A továbbra is visszafogott inflációs folyamatok miatt az első kamatemelés csak 2019 harmadik vagy negyedik negyedévében várható, tehát továbbra is fennállhatnak a támogató feltételek.

Az egyetlen rizikótényező az Egyesült Államok protekcionista gazdaságpolitikája, amely a kínai növekedésre lefelé mutató kockázat, Kína pedig Ausztrália egyik legfontosabb külkereskedelmi partnere.

Az ausztrál dollár árfolyama az elmúlt hónapokban masszívan gyengült, elsősorban a dollár relatív erősödése miatt, amelyet erősített a feltörekvő piaci tőkekiáramlás is. Az ausztrál dollár–amerikai dollár árfolyamgrafikonjának technikai képe azonban egyértelműen azt mutatja, hogy a 0,73-os szint szignifikáns áttörése esetén jelentős fordulat jöhet, és véget érhet a január óta tartó masszív csökkenő trend, amelynek során 0,81 feletti árfolyamról 0,71 alá süllyedt a jegyzés. Ezt nem feltétlenül követi majd meredek emelkedő trend, de adott esetben egy konszolidációs fázis után erősödhet az ausztrál dollár.

A pozícióba lépéssel célszerű lehet megvárni a Fed szerda esti kamatdöntését. Szinte biztosra vehető a 25 bázispontos kamatemelés, de a döntésre adott árfolyam-reakciókat kevéssé lehet kiszámítani. Ha csütörtökön 0,73 felett lesz az árfolyam, érdemes vételi pozícióba lépni az ausztrál dollár oldalán – az első komolyabb ellenállás 0,75-nál található, majd egy fontos bikapiaci-medvepiaci választóvonal, a 200 napos mozgóátlag következik 0,76 alatt.

STRATÉGIA devizapiac ausztrál dollár
Kapcsolódó cikkek