Pénz- és tőkepiac

Fokozódhat a tőkekivonás a régióból

A fejlődő és feltörekvő piacokon szinte minden eszközosztályban folytatódott tegnap az eladási hullám. Az argentin és a török helyzet rendeződéséig, valamint a kereskedelmi háborús aggodalmak enyhüléséig kitarthat a tőkekivonás.

Gőzerővel folytatódott tegnap a fejlődő és feltörekvő piaci tőkekivonás. A dél-afrikai rand és a mexikói pezó vezetésével gyengültek az érintett piacok devizái, köztük a forint, a korona és a zloty is. A lengyel deviza az idén már közel 4, a cseh 1 százalékot gyengült az euró ellenében, a hazai fizetőeszköz pedig 6,2 százalékot zuhant.

Az eladási hullám a kötvénypiacon is megjelent, a fejlődő és feltörekvő piacok államkötvényhozamai rövid oldalon emelkedtek, a hosszú lejáratok hozamai ellenállóbbnak bizonyultak. A részvénypiacokon világszerte rossz volt a hangulat, a vezető indexek Hongkongtól az Egyesült Államokig, még a fejlett gazdaságokban is gyengén teljesítettek.

Az MSCI fejlődő piaci indexe tegnap több mint egyéves mélypontra csúszott, a Bloomberg árupiaci mutatója szintén bő egyéves mélypontját tesztelte.

Fotó: AFP

A zuhanást a nagy külső, részben devizaadóssággal küzdő latin-amerikai országok, Argentína, Brazília, Chile és Mexikó, a meglepetésre recesszióba csúszó Dél-Afrika, a devizaválsággal küzdő Törökország és a sérülékeny Indonézia vezetik. A piaci turbulenciából eddig a dollár került ki győztesen, a klasszikus menekülődevizákkal, a frankkal és a jennel szemben is erősödött a zöldhasú.

A napok óta gyengélkedő forint hirtelen erősödésbe váltott, miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette legutóbbi kamatdöntő üléséről készült jegyzőkönyvét, és kiderült, hogy szeptemberben döntenek a kiszorítandó likviditás mennyiségéről, és ennek figyelembevételével határozzák meg a jegybanki swapeszközök állományát. Elemzők többször hangsúlyozták, hogy a forint azért is sérülékeny, mert a júliusban 3,4 százalékra pörgő mellett a jegybank kitart az ultralaza kondíciók mellett.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. devizaelemzője emlékeztetett: a cseh jegybank már többször kamatot emelt, s mivel amúgy is gyengébb koronát szeretne, nem zavarja az árfolyam ereszkedése, de a lengyel devizának is támaszt ad a magasabb kamatkörnyezet. A szakértő szerint a forint új történelmi mélypontot tesztelhet: ha tartósan átviszi az euróval szembeni 330-as szintet, egészen 335-ig csúszhat a kurzus. Ez az a szint, ahol az MNB beavatkozhat, mert ilyen mértékű gyengülésnél 0,1-0,2 százalékkal is gyorsulhat az infláció.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

deviza árfolyamváltozás
Kapcsolódó cikkek