Pénz- és tőkepiac

Óriásfúzió készül a zeneiparban

Áthangolja a stream­piacot a Sirius XM, amely online riválisa, a Pandora megszerzésével 34 milliárd dolláros óriássá növi ki magát.

Újonnan kibocsátott részvényekkel fizetne a Sirius XM műholdas stream­szolgáltató az internetes zeneszolgáltatást nyújtó Pandora Mediáért, s

a cég beolvasztásával letaszíthatja trónjáról a piacvezető svéd Spotifyt.

Utóbbi piaci értéke 31,2, előbbieké együtt 34 milliárd dollárra tehető. A Sirius XM minden Pandora-papírért 1,44 saját részvénnyel fizet, a teljes ügylet értéke eléri a 3,5 milliárd dollárt. De csak akkor, ha megvalósul – hiszen az ügyletet egyrészt megvétózhatja az amerikai versenyhatóság, másrészt elbukhat a Pandora részvényeseinek ellenállásán. Ők ugyanis döntésük előtt más ajánlatokat is meghallgathatnak.

Jim Meyer, a Sirius XM vezérigazgatója optimista, szerinte mindkét, együtt 7 milliárd dollár éves bevételű cég profitál a fúzióval, de a hallgatók is jól járnak, hisz kedvenc zenéiket, műsoraikat műholdról és internetről egyaránt elérhetik az Egyesült Államok teljes területén.

A befektetőket Meyer nem győzte meg, a mostani ajánlatra a Sirius árfolyama 10,3, a Pandoráé 1,2 százalékot esett hétfőn. A Sirius XM érdeklődése nem új keletű, a cég tavaly 480 millió dollárért már szerzett 15 százalékot a Pandorában.

Fotó: AFP

A Sirius XM-nek 36 millió előfizetője van Amerikában, legtöbben az autójukban hallgatják az általa továbbított rádióadásokat, vagy töltenek le zenét. Szolgáltatásai a játékkonzoloktól az autórádiókon át a mobilokig számos eszközön foghatók. A Pandora interneten nyújtja mindezt 75 millió felhasználójának, akik közül azonban csak közel 6 millió a prémiumkategóriás, fizető ügyfél.

A Pandorába jó érzékkel, időben szállt be Soros György fedezeti alapja, amely a második negyedévben 7,12 millió részvényt vásárolt a tőzsdefelügyelethez beadott dokumentumok szerint.

Ha az időszak legmagasabb, 7,64 dolláros napi árfolyamán szerezte meg pakettjét, akkor – a hétfői záróárat alapul véve – legalább 32 százalékot, azaz bő

17 millió dollárt kereshetett befektetésével.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

fúzió Sirius Pandora Spotify zeneipar
Kapcsolódó cikkek