Pénz- és tőkepiac

Csak az osztalékpapírok állják a sarat

Hiába esik idén a magyar tőzsde, a BIF–Zwack–Mol-hármas eddig strapabírónak bizonyult: pénteki záróáruk az éves rekord közelében mozog. Hat részvény viszont már több mint 20 százalékkal esett a csúcsához képest.

Éves rekordjától 10,4 százalékkal marad el a múlt pénteki záróérték alapján a BUX teljesítménye: a január 23-i 41 516 ponthoz képest 37 186 pontra érkezett a mutató. Az idén már 19 fősre bővített prémiumkategóriában a pénteki záróárak és az éves rekordárfolyamok összevetésében mindössze hét teljesített jobban a vezető indexnél. A lista élén szinte kizárólag osztalékfizető részvények találhatók, míg a 2018-as csúcsához képest a legtöbbet eső öt papíron egy fillér sem realizálható.

Különösen ütésállónak bizonyul a BIF, amely pénteken idei csúcsértékén, 2020 forinton zárt
Fotó: Földi D. Attila / VG

A 2018-as évre jellemző lecsorgó piacon a BIF-, a Zwack- és a Mol-részvények állják leginkább a strapát. Különösen ütésállónak bizonyul a BIF, amely pénteken idei csúcsértékén, 2020 forinton zárt, tehát az áprilisban kifizetett 94 forintos osztalék „leesése” meg sem kottyant az árfolyamnak. Ha az ingatlanfejlesztő, -üzemeltető társaság az idei profitjából is hasonló nagyságrendben oszt vissza a tulajdonosainak, akkor az aktuális árfolyam alapján 4,65 százalékos osztalékhozamot lehet érvényesíteni.

Az előzetes tervek szerint a BIF az év végéig megszerzi a szabályozott ingatlanbefektetési társasági státuszt, így nyereségének várhatóan legalább 90 százalékából osztalék válik, feltéve, hogy a közgyűlés is jóváhagyja az ügyvezetés javaslatát. A kifizetett 1050 forintos osztalékkal kiigazítva a Zwack-részvények is bőven felülteljesítették a BUX-ot: mindössze 0,85 százalékot estek a júniusi csúcsértékhez képest.

A lista harmadik helyezettje a Mol, amelynek részvényei a rendkívüli osztalékkal 127,5 forintra növelt nyereség-visszaosztással együtt mindössze 2,8 százalékkal állnak alacsonyabban, mint januárban (az olajpapír éves rekordját ugyanazon a napon érte el, mint a BUX). A dobogóról nem sokkal maradt le a Graphisoft Park, amelynek legutolsó záróára 3,7 százalékos negatív hozamot jelent az éves csúcshoz képest, de a BUX-nál kevesebbet estek idén az Alteo, a Masterplast és az OTP részvényei is.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

BÉT osztalékpapírok tőzsde BUX
Kapcsolódó cikkek