Pénz- és tőkepiac

Magas kamatot ígérnek a csaló brókerek

Egyre gyakrabban tiltja be az MNB illegális pénzügyi szolgáltatók működését. A társaságok csupán töredéke fizeti be a büntetést.

Elszaporodtak a csaló brókercégek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén eddig 11 gazdasági társaságot és egy magánszemélyt tiltott el véglegesen a jogosulatlan tevékenység folytatásától.

A fentieken túl további négy szolgáltatónál folyik most is MNB-eljárás, ezeknél a cégeknél a jegybank az eljárást lezáró döntés meghozataláig ideiglenes intézkedésként azonnali hatállyal szintén megtiltotta, hogy a jogosulatlan tevékenységüket folytassák. A hatóság az eltiltott cégek közül tíz gazdasági társaságot és egy magánszemélyt bírsággal is sújtott, összesen 260,1 millió forint értékben. Beszédes adat viszont, hogy

a 11 megbírságolt szolgáltató közül csupán kettő fizette be a büntetést határidőre.

Kérdéses, hogy ha a hatóságnak nem teljesítettek, akkor vajon az ügyfeleknek fizetnének-e az ígéreteik szerint.

Fotó: Kallus György

Ezekre a cégekre jellemző, hogy a bankokhoz és a legális befektetési szolgáltatókhoz képest irreálisan magas hozamot ígérnek a befektetőknek. A legutóbb megbírságolt cég, az FxLoop Investment Kft. például három hónapra 8–9 százalékos kamatot ígért. A jegybank a céget és Sz. Tamás Péter magánszemélyt összesen 45,5 millió forintra büntette meg. Tízmilliós bírságot kapott szeptemberben a G7 Capital és a Kálecz Consulting is, amely a korábban már eltiltott CG Insurance-nak toborzott klienseket évi 12 százalékos kamatot ígérve.

Ez persze meg sem közelítette azt, amit az Atlantic GAM S. A. ajánlott: ők hetente ígértek 4–6 százalékos hozamot, ehhez egy évre kellett volna lekötni 90–500 ezer eurót. A jegybank 91 millió forintos bírságot rótt ki a cégre – amelyről nem bizonyosodott be még az sem, hogy bármilyen tőkepiaci kereskedést folytatott volna –, emellett az ügyben büntetőfeljelentést is tett. A Perfectum Consulting is kapott egy eltiltást augusztusban. A csehországi cég a legalább 10 millió forintot befektető ügyfeleknek évi 9,5 százalékos kamatot ígért. Ami ennél is elképesztőbb, hogy az MNB már 2012 óta üldözi a céget, akkor 50 millió forintos bírság mellett tiltotta el a pénzügyi tevékenységtől, a társaság azonban továbbra is vígan működik, és próbálja meggyőzni a befektetőket.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

csalók MNB kamat brókerek
Kapcsolódó cikkek