Pénz- és tőkepiac

Mérsékli a kisvállalkozások terheit az Erste

Rendkívüli eredményeket hozott az egyszerűsített kisvállalkozói hitelezés bevezetése az Erste Banknál. A pénzintézet megduplázta hitelállományát a szegmensben, miközben a kisvállalkozói új számlanyitások száma közel 30 százalékkal nőtt. A bank legújabb ajánlata, hogy átvállalja a járulékfizetés egy részét is.

Megduplázta kisvállalkozói hiteleinek állományát az Erste Bank az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest. A papírok nélkül, akár öt nap alatt is felvehető Power Business hiteleknek köszönhetően jelentősen nőtt a pénzintézet ügyfeleinek száma is. A kisvállalkozói új számlanyitások száma közel 30 százalékkal emelkedett szeptember végéig az előző év azonos időszakához képest – áll az Erste Bank sajtóközleményében.

A kisvállalkozások számára az egyszerű, könnyen felvehető hitelek, a gyorsan megköthető szerződések, az érthető termékek rendkívül fontosak, hiszen nincs idejük az apróbetűkkel törődni

– hangsúlyozza Erdei Zsuzsa, az Erste Bank kisvállalkozókkal foglalkozó területének vezetője. A Power Business hitelek szakítottak az eddigi gyakorlattal: a bank nem kér fedezetet, nem jegyez be jelzálogjogot, ahol lehet, maga igyekszik beszerezni az adatokat, így akár egyetlen igazolás beadása nélkül is hitelhez juthat az ügyfele.

Fotó: Shutterstock

A hazai kisvállalkozások rendkívül fontosak Magyarország számára, a működő cégek több mint 90 százaléka mikro-, kis- és közepes vállalkozás, ezek a társaságok foglalkoztatják a munkavállalók felét, és adják a negyedét.

Miközben ezek a társaságok nélkülözhetetlenek a magyar gazdaságban, egy kisvállalkozást vezetni komoly kihívást jelent.

Emellett, hogy a cégben is dolgoznia kell, egy vállalkozónak egyszerre kell az adózástól a pénzügyeken át a munkaerő menedzsmenten keresztül a szakmai kérdésekig minden területen teljesítenie – mondja Erdei Zsuzsa.

A tapasztalatok szerint a kisvállalkozók számára az adózási kérdések jelentik az egyik legnagyobb problémát – a jogszabályok útvesztőjében eligazodni ugyanúgy nehézséget jelent, mint az alkalmazottak bérén felüli járulékterheket kitermelni.

Az Erste Bank Hungary most akár 50 ezer forint jóváírásával nyújt segítséget a kisvállalkozóknak abban, hogy a kötelező terheket könnyebben viseljék.

A jóváírás mértéke a cég méretéhez igazodik, 20 millió forint éves árbevétel alatt 10 ezer, míg 20-50 millió forintos forgalom esetén 30 ezer, az 50 millió forintot meghaladó árbevétel felett 50 ezer forintot ír jóvá a bank, amennyiben az új számla megnyitását követő három hónapban akár egyszer is szociális hozzájárulási adót utal a vállalkozás.

Erste közteher kkv kisvállalkozás
Kapcsolódó cikkek