Pénz- és tőkepiac

Növelték nyereségüket a nagy biztosítók

Eredmény szempontjából nagyon jól alakult 2017 a hazai biztosítók számára: a legnagyobb szereplők szinte kivétel nélkül növelték adózott nyereségüket, és egy kisebb versenyző kivételével mindegyik pluszban zárt.

Több mint 25 százalékkal nőtt 2017-ben a magyarországi biztosítótársaságok összesített adózott eredménye, és megközelítette a 64,7 milliárd forintot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Aranykönyv című összeállításából. Eszerint az adózott eredmény alapján is meglehetősen koncentrált a piac:

az öt legnagyobb nyereséget elérő társaság hozta az összesített adózott profit több mint háromnegyedét. Ezek a szolgáltatók 48,7 milliárdos együttes eredményt értek el.

Az öt legnagyobb nyereségű társaság hozta az együttes adózott eredmény több mint háromnegyedét
Fotó: Vémi Zoltán

A nettó eredményük alapján az első tízbe került társaságok legtöbbje növelni tudta adózott nyereségét 2016-hoz képest, nem egy közülük kiugró mértékben: az NN Biztosító és a CIG Pannónia két biztosítója – együttesen számítva – majdnem duplázott a megelőző évhez viszonyítva, de több mint másfélszeresére növelte adózott eredményét a Köbe, és 45,4 százalékos növekedést ért el az Allianz Hungária is. Az adózott eredmény soron egyedül a K&H Biztosító mutatott ki – minimális mértékű – csökkenést 2016-hoz képest.

Nem lehetett ok panaszra a teljes piacon sem: a piaci szereplők többsége javított 2016-hoz képest, csak egyetlen szolgáltató, az Ergo Életbiztosító zárt kisebb, 134 milliós mínusszal. (2016-ra két szereplőnél mutatott ki negatív adózott eredményt az Aranykönyv.)

A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint az elért díjbevétel is kedvezően alakult: a szervezet összesítése azt mutatja, hogy a szolgáltatók 984,5 milliárd forintos díjbevételt értek el 2017-ben, 6,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A piaci koncentráció ezen a területen is változatlanul nagy: az öt legnagyobb szereplő összesített díjbevétele 59,3 százalékát adta a teljes piacénak, míg az előző évben 57,6 százalékát.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

CIG Pannónia köbe biztosítók nyereség K&H NN Biztosító Magyar Biztosítók Szövetsége Allianz
Kapcsolódó cikkek