Pénz- és tőkepiac

Változhat a széljárás a piacokon

Marc Mobius a felzárkózó piaci trendfordulóra hívta fel a figyelmet a CNBC-nek adott interjúban, míg az USA-ban az emelkedő munkaerőköltségtől tartanak az elemzők.

Olyan olcsóvá váltak a feltörekvő piaci részvények az utóbbi hónapokban, hogy ragyogó alkalom kínálkozik a beszállásra

– mondta Mark Mobius befektetési szakértő a CNBC-nek tegnap. Az elsősorban Törökország és Argentína felől érkező negatív hírek, valamint az amerikai dollár és a kőolaj világpiaci árának az emelkedése miatt a befektetők vadul öntötték a kevésbé fejlett országokban jegyzett részvényeket. Az MSCI feltörekvő piaci index az idén 16 százalékkal zuhant.

Néhány felzárkózó országban azonban a dollár kurzusának a stabilizálódásával párhuzamosan már éledezik a helyi deviza, és a részvénypiacok is kezdenek magukra találni

– mondta Mobius.

Fotó: AFP

A sztárbefektető szerint főként Latin-Amerika és azon belül Brazília látszik megtörni a lefelé mutató trendet. Ázsiában még késik ugyan a visszapattanás, ám a befektetési guru érdekesnek tartja a kínai kis és közepes kapitalizációjú cégeket, valamint felhívta a figyelmet a Kínánál már gyorsabban növekvő Indiára is. Délkelet-Ázsiában Indonézia, Thaiföld és Malajzia is pozitív meglepetést okozhat. Mobius kitért a részvénypiacokat fenyegető veszélyekre is. Több elemző – köztük ő maga is – korábban 100 dolláros olajárat prognosztizált az év végére, ami nem kényeztetné el a kőolajimportőr országokat.

A jó hír azonban az – mondja az Ázsiában élő befektetési szakember –, hogy idén ez mégsem következik be, és bár a későbbiek folyamán még bőven beüthet, ám addigra már stabilabbak lesznek a fejlődő piaci devizák. A kereskedelmi háború esetleges eszkalálódásával kapcsolatban a guru úgy fogalmazott:

eléggé bölcsnek tartja a kínaiakat ahhoz, hogy rövid távon áldozatot hozzanak a későbbi prosperitás érdekében.

Eközben az USA-ban a gyorsan emelkedő bérek a vállalati profitok csökkenéséhez vezethetnek. A Morgan Stanley szerint a tőzsdei vállalatok közül a legnépesebb munkavállalói gárdával a kiskereskedők, a vendéglátó-, a szolgáltató- és az IT-cégek rendelkeznek, így ezek a társaságok lehetnek a meredeken emelkedő bérek első számú kárvallottjai.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

tőzsde mark möbius
Kapcsolódó cikkek