Pénz- és tőkepiac

Vegyesen értékelik az ANY számait

Célárak és ajánlások tekintetében nem hozott érdemi változást az ANY Nyomda harmadik negyedéves jelentése, viszont azt még nem látni, mitől térne magához a gyengélkedő részvény.

Pozitívum az ANY Nyomda-részvények befektetői megítélése szempontjából, hogy a társaság forgalma az összes stratégiai szegmensben nőtt a harmadik negyedév során, árnyalják viszont a képet a bevétel egyre nagyobb hányadát felemésztő kiadások, ezért az EBITDA-marzs rosszabbul fest idén, mint az elmúlt években – derül ki a társaság friss eredménybeszámolója után megjelent KBC- és Wood-elemzésekből. Összességében jónak értékeli a KBC, hogy 7,5 milliárd forintra hízott az ANY árbevétele és 332 millió forintra az adózott nyeresége, de kérdésesnek tartja az elemzőjük, magára talál-e az árfolyam az idei gyengélkedés után.

Az ANY Nyomda-részvények árfolyama 11,6 százalékkal csökkent idén, a májusi csúcsáruk 1440 forint volt.

A KBC negatívumként értékeli az exportarány csökkenését: a 34 százalékos ráta elmarad a korábban már 40 százalék felett stabilizálódott szintektől. Az is kedvezőtlen, hogy nem sikerült féken tartani a két legjelentősebb költségtétel (alapanyagok és bérek) emelkedését 2018-ban, így az EBITDA-hányad 10,4 százalékra csökkent.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Hozzátették: a profitmarzs főleg az év első felében alakult csalódást keltően, a harmadik negyedévi 12 százalék már megfelel az elvárásoknak. Az első kilenc havi, 956 millió forintos nettó nyereség csaknem 67 forintos egy részvényre jutó profit (EPS), s ha a záró negyedév jól alakul, akkor 80 forint feletti EPS-re is jó esélyt lát a KBC. Az elemzőjük szerint az 1150 forintos szint fontos technikai támasza a nyomdarészvénynek, letörése esetén viszont akár ezer forintig is visszacsúszhat a kurzus.

Az elemzői célárak 17-18 százalékos felértékelődéssel kecsegtetnek. A Wood célértéke 1406 forint, ajánlása tartás, míg a Concorde 1395 forintra várja az ANY-részvényeket.

A Wood elemzője szintén rámutatott negatív folyamatokra a friss gyorsjelentés kapcsán. Bár az értékesítés 3,8 százalékkal nagyobb bevételt hozott a vártnál, és az EBITDA-marzs alakulása is felülmúlta azt, a 332 millió forintos adózott nyereség 13,4 százalékkal alacsonyabb a Wood által reméltnél. Stefan Lungu az elemzésben kiemelte: a teljes évre várt árbevétel 89 százaléka már az első kilenc hónapban teljesült és EBITDA soron is közel hasonló (83 százalékos) az időarányos teljesülés, de a jobb profitabilitás csupán a raktárkészletek átértékelésének köszönhető.

Az első három negyedéves EBITDA így hiába mutat 2,39 milliárd forintot, az egyszeri hatástól megtisztított érték csupán 1,6 milliárd forintot tesz ki. Ez utóbbi pedig már elmarad a várakozásoktól, és 7 százalékosra módosítja a 2018-as EBITDA-marzsot. Lungu hozzáteszi: a folyamatok alakulása némiképp érthető a nyereségességet lerontó bérnyomás és az emelkedő anyagköltségek nyomán. Utóbbi indoklás miatt nem csoda, hogy az idei profit alapján 76,5 forintos részvényenkénti osztalékot vár a Wood szakértője a legutóbbi év 81 forintos kifizetése után.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

részvény negyedéves jelentés ANY Nyomda értékeltség
Kapcsolódó cikkek